Monika Beluči i Emir Kusturica počeli snimanje filma na Zelengori

14.08.2013.

Kusta i Monika u Trebinju

FOČA – Ekipa filma “Ljubav i rat” počela je drugi dio snimanja na Zelengori gdje će ostati tri dana.

Poslije toga filmska ekipa će se uputiti prema Mokroj Gori gdje će biti dva dana, a zatim na Kamenu goru pored Prijepolja gdje će se snimati neke scene pored živopisnog drveta starog 500 godina.

Poslije toga idu u Hutovo blato te u trebinjsko selo Uvjeća gdje će snimati najveći dio filma.

Povodom nastavka snimanja drugog dijela filma „Na mliječnom putu” sinoć je u Trebinju priređena konferencija za štampu na kojoj su na novinarska pitanja odgovarali režiser Emir Kusturica i proslavljena italijanska glumica Monika Beluči, tumač jedne od glavnih uloga u ovom ostvarenju.

– Svoj posao radim sa velikom strašću. To je strast mog života. Gluma. Mnogo sam se pripremala za ovaj film. Ovo je mogao biti bilo koji rat. Ovo je priča o ratu, o nasilju, ali i nečemu što je drugačije a to je taj duh i energija. Ova priča se moglo dogoditi bilo gdje i bilo kada – kaže Monika Beluči.

Govoreći o pripremama za ulogu u najnovijem filmu Emira Kusturice, Monika Beluči je rekla da je jedan od većih problema bio da nauči srpski jezik.

Ona je čak i izgovorila, poprilično vješto i neke replike iz filma i odlučno ustvrdila.

– Uspjeću u tome. Sigurna sam. Ovo je za mene kompletno novo iskušenje, uzbuđena sam i očekujem mnogo. Biće ovo dug posao i nadam se da ću RS i Trebinje upoznati još bolje. Veoma sam motivisana, i veoma emotivno pristupam ovom ostvarenju. U filmu će biti i nasilja ali i dosta poetike. Uostalom kao i u životu. Biće ovo za mene veoma značajno iskustvo. Kada me Emir pozvao bila sam veoma, veoma sretna – rekla je Monika Beluči.

Na njene riječi nadovezao se Emir Kusturica.

– Monikina uloga je mnogo zanimljiva posebno u posljednjem dijelu filma. Njena biografija je „izvađena” iz života žene obavještajca iz Kninske krajine.. Sa padom Krajine ona se izugbila i promijenila identitet. Monika u život Koste ulazi jer preko njega želi da dobije pasoš. Kasnije se to pretvori u veliku ljubav a kasnije i u žrtvovanje za Kostu. Ovo je univerzalna priča koja može da se dogodi bilo gdje. Naš rat je uzet kao osnova za univerzalniju priču – kaže Kusturica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se opredijelio baš za Moniku Beluči, Kusturica je rekao:

– Monika je za ovu ulogu izabrana jer je jedna od onih žena koje jednostavno „zrače”. Uloga je zahtjevna . Po meni ne postoji bolja osoba u svijetu za ovu ulogu. I da kažem da ne postoji žena za koju bih mogao da se zaljubim na prvi pogled kao Monika. Znam da dijelim mišljenje mnogih muškaraca – kaže Kusturica.

Proslavljeni režiser ističe da je glumački i uopšte posao na filmu za njega veoma zahtjevan.

– Glumim, scenarista sam i sve pratim kao režiser. Nije to ni malo lako. Nemam uopšte namjeru da razvijem glumačku karijeru. O ostatku glumačke ekipe mogu da kažem da će glumiti još i Sloboda Mićalović, glavni glumac iz filma Crna mačka beli mačor, jedna glumica iz Bitolja starije generacije. Ostatak glumačke ekipe smo pronašli ili ćemo pronaći po starom metodu. Na ulici, prodavnici, kafani… Vrijedna je ta neposrednost naturščika. Ni ja nisam školovan glumac, i ja sam dio ekipe sa ulice – kaže Kusta.