Nacionalni park početkom septembra ponudiće turistima smještaj u autentičnim katunima

09.08.2013.

Katuni

FOČA – Autentičan eksterijer i enterijer, tradicionalni specijaliteti, vazduh koji opija – sve to u jednom od najljepših nacionalnih parkova Evrope. Ljubitelji aktivnog odmora u netaknutoj prirodi ubrzo će moći da uživaju u obogaćenoj turističkoj ponudi Nacionalnog parka “Sutjeska”. Naime, na lokalitetu Prijevor niču novi katuni. Nosilac projekta obnove katuna je italijansko udruženje “Kallipolis”, dok su NP “Sutjeska”, organizacija “Oxfam Italia” (Kancelarija u Sarajevu) i Opština Foča partneri.

Svi ovi učesnici podići će dva katuna, dok će treći graditi Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Njihova gradnja je sada u završnoj fazi, a kako za portal “eKapija.com” kaže menadžer projekta u “Oxfam”-u Darko Vujović, katuni će isključivo biti korišćeni u turističke svrhe.

– Dva katuna biće predviđena za smještaj posjetilaca, dok će treći služiti za pripremu raznoraznih specijaliteta – kazao je Vujović.

Prilikom gradnje katuna, vodilo se računa i o okolini, pa su zadovoljeni svi standardi zaštite životne sredine. Biće zadržan prepoznatljiv, stari izgled katuna. Međutim, da bi se zadovoljili savremeni zahtjevi, unutrašnjost objekta ća biti prilagođena potrebama turista, kažu u “Oxfamu”.

Kamen i drvo su glavni materijali, te će izgled katuna u potpunosti biti u skladu sa lokalitetom.

Dolaskom u NP “Sutjeska” turisti će moći i da pazare jedinstvene proizvode ovog dijela naše države, uživaju u nezaboravnim pogledima, mirisim i ukusima specifičnim za ovo područje.

Kako bi se na najbolji način obezbijedilo nesmetano održavanje katuna, “Oxfam” će sprovesti i neophodnu obuku budućih upravljača, a nakon njenog završetka biće organizovani i svečano otvaranje.

Italijanska investicija

Obnovu i izgradnju katuna u NP “Sutjeska” finansira italijanska regija Friuli Venezia Giulia, a očekuje se da će radovi biti gotovi krajem avgusta, a katuni bi trebalo da prve goste prime početkom septembra, kaže naš sagovornik.

Kako je to izgledalo u prošlosti

Nekada su katuni, u kojima su boravili pastiri, građeni na najpogodnijim mjestima planine, koja su bila zaklonjena od vjetrova, okružena vodom i šumama. Odlikovala ih je jednostavnost i funkcionalnost. Okupljanja u njima odisala su veseljem, a pripremala se zdrava i vrlo kalorična hrana. Česta su bila i takmičenja u različitim disciplinama, a snaga je bila presudna.

Na mjestima nekadašnjih katuna u prošlom vijeku nastajala su sela, vikend naselja ili moderne kuće. Turističke organizacije u nekim dijelovima regiona su prepoznale potencijal, te su katuni pretvarani u autentične objekte za turiste.

Sa novom ponudom u vidu obnovljenih katuna, i u Nacionalnom parku “Sutjeska” mogao bi se očekivati povećan broj posjetilaca, istinskih zaljubljenika u prirodu i tradiciju.