Nedovoljan broj Bošnjaka za popis stanovništva na području Višegrada

03.08.2013.

Popis stanovništva

VIŠEGRAD – Za za popis stanovništva, domaćinstava i stanova za područje opštine Višegrad, ukupno je prijavljeno 297 kandidata za popisivače i 35 kandidata za instruktore, potvrdila je predsjednik opštinske komisije za popis Slobodanka Đerić.

Za poziciju popisivača iz reda Bošnjaka prijavilo se svega 16 a potrebno je 78, iz reda ostalih naroda, prijavilo se pet kandidata koliko je i potrebno. Najviše se prijavilo Srba 276 a potrebno je svega 37 kandidata.

Za poziciju instruktora prijavilo se ukupno 35 kandidata od čega 12 Bošnjaka, 22 Srbina i jedan ostali. Za popis je potrebno deset Bošnjaka, pet Srba i jedan ostali.

Đerićeva ističe da su svi prijavljeni kandidati nezaposlena lica. „Što se tiče nedovoljnog broja Bošnjaka za popisivače i instruktore iz centralne baze u Banjaluci su nam saopštili da će taj broj biti nadomiren iz drugih opština iz FBiH“, kazala je Đerićeva. Spiskovi kandidata koji budu izabrani za popisivače i instruktore biće objavljeni najkasnije do 25 avgusta ove godine a njihova imena će biti objavljena na oglasnoj tabli opštine Višegrad i na web stranici stastističkih institucija u BIH.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je najveće ststističko istraživanje koje ima za cilj da prikupi osnovne podatke o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, vjerskim i ostalim obilježjima.

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini će biti proveden u periodu od 01. do 15. oktobra 2013. godine.