Od deponije do energije

16.08.2013.
Drvni otpad

Foto ilustracija

VIŠEGRAD – U Višegradu je juče održana prezentacija četiri projekta kao uvod u investicionu konferenciju „Dani Hercegovine“ koja se održava u Trebinju.

Prezentujući projekat – „Prerada komunalnog otpada-biomase i proizvodnja električne toplotne energije“, predstavnik firme XL iz Australije, Aleksandar Perić je istakao da formiranje sanitarnih deponija nije više aktuelno u svijetu, već da se nad čvrstim otpadom radi savremeni tretman po standardima očuvanja životne sredine.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković je rekao da će se ubuduće opštine otimati a ne kao do sada izbjegavati da ustupe prostor za postrojenja za peradu čvrstog otpada, od čije prerade će se dobijati gas i kompost.

Goruće pitanje u poslednjih 15ak godina u Podrinju je postojanje divljih deponija i plutajučeg otpada koji kvari ljepotu Drine, Lima i njihovog priobalja.

„Ukoliko se uključe sve opštine i privredni subjekti koji imaju interes da novac investitora ulože u nešto što će donositi korist i profit u isto vrijeme od ovog prostora mogu napraviti ekološki raj“, pojasnila je direktorica TO RS Nada Jovanović.

Predstvaljanju projekta prerada komunalnog otpada-biomase i proizvodnja električne toplotne energije prisustvovali su predstvanici opština Rudo, Čajniče, Višegrad, Rogatica, Sokolac, Foča i Novo Goražde.