Peti Međunarodni festival folklora “Licidersko srce” od 19. do 24. avgusta

11.08.2013.
Licidersko srce u Višegradu

Foto arhiva

Višegrad će ugostiti 800 dječaka i djevojčica iz 22 ansambla iz Srbije i inostranstva

VIŠEGRAD – Turistička organizacija Republike Srpske ove godine je partner u organizaciji Petog po redu Međunarodnog festivala folklora „Licidersko srce“, koji će se održati od 19. do 24. avgusta na području grada Užica i Višegrada u Republici Srpskoj. Pokrovitelj ovog dječijeg festivala je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Opštine u RS koje će ugostiti blizu 800 dječaka i djevojčica iz folklornih ansabala, koji nam dolaze iz brojnih zemalja Evrope i svijeta su Višegrad i Srebrenica. Osim učesnika iz inostranstva planirano je učešće tri KUD-a iz RS i to „Mladost“ iz Pala, “Bikavac“ i „Srpski Soko“ iz Višegrada“ – kazala je Branka Mihailović, viši stručni saradnik u TO RS.

Prema programu održavanja ove manifestacije u utorak 20. avgusta sa početkom u 13:00 časova planirano je održavanje folklorne igraonice u Skelanima, gdje će učesnici festivala dječake i djevojčice Skelana učiti tradicionalnim igrama koje oslikavaju tradiciju, duh i kulturu onih zemalja iz kojih dolaze.

 

Revija narodnih nošnji na ćupriji – koncert u Andrićgradu

U srijedu 21. avgusta, festivalski program će biti nastavljen u Mokroj Gori i Višegradu. Sa početkom u 18,30 časova planiran je defile učesnika od Sokolovića ćuprije glavnom ulicom prema Andrićgradu, gdje će se u 19,15 održati revija narodnih nošnji a potom u 19,30 večernji koncert.

Interesantno je da će organizatori, učesnici programa i predstavnici medija koji će pratiti i izvještavati o dešavanjima sa svih festivalskih dana doploviti sa tri brodice od jezera Perućac do Višegrada.

„Biće to veličanstven dolazak imajući u vidu ljepote kanjona Drine i prekarsnu prirodu na tom plovnom putu“, pojasnila je Mihailovićeva.

 

Osim toga, četvrtog dana programa, u četvrtak 22. avgusta, u večernjim satima na Zlatiboru na Kraljevim Vodama biće održana prezentacija turističke ponude Republike Srpske. Naime, TO RS u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama u Srpskoj promovisaće najatraktivnije destinacije i ponudu naše zemlje.

Mihailovićeva ističe Srbiju kao primarno tržište RS iz koje dolazi najveći broj turista zbog čega će ove aktivnosti na Zlatiboru imati značajnu ulogu za sveukupnu promociju turističke ponude Republike Srpske.