Podsticajnim sredstvima opštine u Foči posao dobija 40 radnika

07.08.2013.

Sastanak privrednika u Foči

FOČA – Opština Foča raspisala je Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica, na osnovu odluke SO Foča, na koji se prijavilo više od 25 privrednih subjekata koji su iskazali potrebu za 86 radnih mjesta. Za ovu namjenu u budžetu opštine predviđeno je 200 000 konvertibilnih maraka, tako da se pomoću ovog projekta može zaposlati 40 radnika.

Zamjenik načelnika opštine Foča, Radenka Srndović održala je sastanak sa privrednicima koji su ušli u uži izbor za dodjelu podsticajnih sredstava. Jedan preduzetnik dobio je sredstva za zapošljavanje od jednog do tri lica, a opštinska komisija odlučila je da ta sredstva dodijeli privrednicima koji se bave proizvodnjom. Ona je istakla da su privrednici zadovoljni preraspodjelom podsticajnih sredstava i da će ovaj projekat riješiti probleme jednog broja nezaposlenih na području opštine Foča.

– „Na osnovu aplikacija koje su prispjele mi smo predložili 35 radnih mjesta direktno u privredu i pet mjesta u zanatsko-preduzetničku djelatnost što znači opet proizvodna radna mjesta. Prijedlogom koji je komisija napravila privrednici su zadovoljni i svi su se složili da će u najkraćem roku prikupiti potrebnu dokumentaciju u cilju što bržeg potpisivanja ugovora i početka rada novozaposlenih lica“ – istakla je Srndovićeva.

Sredstva za zapošljavanje tri radnika dobilo je preduzeće FL WOOD DOO Foča.

– „Mi planiramo zaposliti tri radnika i u pitanju je drvo-prerađivački sektor. Raspisaćemo konkurs i primljeni radnici će raditi na mašinama za drvo-prerađivače. Ovi podsticaji dosta će pomoći privrednicima. Što je veoma bitno, pokriće osnovne doprinose koje smo dužni da plaćamo državi tako da je skinut teret bar sa te strane.“ – istakao je Dževad Aletić, predstavnik preduzeća.

SZR Brest zaposliće jednog radnika, rekao je Radojica Živanović vlasnik stolarske radnje.

– „Drago nam je da je opština dodjelila ova podsticajna sredstva i to će mnogo pomoći nama za zapošljavanje novih radnika. Danas je vrijeme teško i veliki je uspijeh zaposliti i jednog radnika. Za sada mi ćemo primiti jednog radnika, a ako bude mogućnosti u budućem vremenu primićemo još, ukoliko to bude dozvoljavala proizvodnja i prodaja stolarskih proizvoda“ – rekao je Živanović.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Biro u Foči, ima ulogu da koordinira sa poslodavcima i da se po ovom projektu zaposle radnici koji su zaista evidentirani na Zavodu. Trajanje projekta je 24 mjeseca, koliko je poslodavac obavezan radnika držati u radnom odnosu, ali u Opštini se nadaju da će primljeni radnici zadovoljiti uslove da ostanu u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.