Poziv građanima za zamjenu ličnih dokumenata

30.08.2013.

Lična karta

INFO – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pozvalo je danas građane kojima ističe ili je istekao rok važenja ličnih dokumenata da izvrše zakonsku obavezu i podnesu zahtjev za zamjenu.

Prema podacima MUP-a, u Republici Srpskoj postoji 22.614 vozačkih dozvola i 11.318 ličnih karata kojima je istekao rok, a za koje građani nisu podnijeli zahtjev za zamjenu.

“Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, imalac ovog dokumenta dužan je da podnese nadležnom organu zahtjev za zamjenu, najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja sadašnje, a ako to ne učini, ona prestaje da važi sa datumom isteka”, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U slučaju kada je istekao rok važenja vozačke dozvole, lice uz zahtjev za izdavanje ovog dokumenta podnosi dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu, uvidom u važeću ličnu kartu.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana je novčana kazna od 30 KM za upravlje motornim vozilom u saobraćaju sa vozačkom dozvolom kojoj je istekao rok važenja.