Umjetnici posjetili galeriju u manastiru Dobrun

25.08.2013.

Likovni umjetnici u Dobrunu

VIŠEGRAD – Više od 30 umjetnika, učesnika 20. međunarodnog saborovanja likovnih umjetnika u Višegradu, posjetilo je danas, nakog blagoslova monaha Mihaila, galeriju umjetničkih djela u zgradi Karađorđevog konaka u manastiru Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu.

Direktor Gradske galerije u Višegradu Hadži Branko Nikitović slikare, vajare, ikonopisce i umjetničke fotografe iz Tajvana, Belgije, Danske, Japana, Kanade, Makedonije, Rusije, Srbije i BiH, upoznao je o izložbenoj postavci slika i grafika nastalih na dosadašnjim saborovanjima u Dobrunu i Višegradu.

U galeriji manastira nalazi se oko 40 djela vrhunskih slikara Srbije, Crne Gore i iz Republike Srpske među kojima je i čuvena slika prošle godine preminulog Zdravka Mandića “Monasi manastira dobrunskog”.

Mandić je bio učesnik više saborovanja umjetnika u Višegradu.

Nekoliko umjetnika inspiraciju za svoja djela, koja će nastati na Saborovanju, potražiće u porti manastira Dobrun, a ikonopisci Olga Fedotova i Irina Dremina iz Rusije na ulazu u hram Uspenja Presvete Bogorodice naslikaće ikonu Bogomajke, zaštitnice crkve, koja je tu i postojala prije rušenja dijela manastira.