Glavni radovi na Hidroelektrani “Mrsovo” na proljeće

12.09.2013.
HE Mrsovo noću

Budući izgled HE Mrsovo

RUDO – Predsjednik Kompanije “Komsar enerdži” u Republici Srpskoj Siniša Majstorović rekao je danas na gradilištu Hidroelektrane /HE/ “Mrsovo” na rijeci Lim, kod Rudog, da će glavni radovi na izgradnji brane hidrocentrale početi na proljeće.

“Završeni su pripremni radovi u prvoj fazi koji se odnose na geomehanička ispitivanja terena, a u drugoj fazi nas očekuje izgradnja prilaznih puteva do gradiliša i mosta preko Lima”, dodao je Majstorović.

On je istakao da će na gradilištu limske hidroelektrane instalisane snage 37,3 megavata biti angažovano i do 400 radnika, s tim da će se voditi računa da se maksimalno angažuje i lokalna radna snaga.

Majstorović je podsjetio da je u Rudom kupljen devastirani hotel, koji će biti rekonstuisan i potom dobiti kategoriju sa četiri zvijezdice.

Prema Majstorovićevim riječima, završetak radova na hotelu se očekuje do Nove godine.

Sa Mjastorovićem je prvi put na mjestu buduće hidroelektrane bio i predsjednik kineske komapnije CRESS Vu Čunli koji je procijenio da su uslovi za izgradnju hidroelektrane na Limu povoljni i da će projekat biti završen na vrijeme.

“U Kini užurbano radi veliki broj stručnjaka na projektovanju ovog hidroenergetskog objekta”, rekao je Čunli, čija je kompanija partner “Komsar enerdžiju” na izgradnji HE “Mrsovo”.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak je ponovio da će ova lokalna zjednica imati višestruku korist od izgradnje hidrocentrale jer će primati naknadu za potopljeno zemljište, zaposliti određen broj ljudi na gradilištu i hotelu i dobiti novu infrastrukturu.

Brana HE “Mrsovo” biće visoka 20, a duga 192 metra.

Nalaziće se sedam kilometara nizvodno od Rudog, a akumulaciono jezero će biti dugo devet kilometara.

Za njenu izgradnju biće utrošeno oko 100 miliona evra.

Pogledajte kako će izgledati Hidroelektrana „Mrsovo“