Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o upravljanju otpadom

12.09.2013.

Rasprava o upravljanju otpadom u Foči

FOČA – Javna rasprava o Nacrtu zakona o upravljanju otpadom pokazala je da novi Zakon predstavlja drugačiji pristup o upravljanju otpadom u odnosu na onaj iz 2002. godine i sadrži mnogobrojne novine, te je usklađen sa propisima Evropske unije.

Novine su planiranje upravljanja otpadom, predviđen je i plan upravljanja posebnim kategorijama otpada, kao što su plastika, ambalaža i ambalažni otpad, baterije, elektronički i medicinski otpad, otpad od opasnih materija i ulja, azbestni otpad i drugi, što do sada nije bio slučaj. Kategorije otpada koje nisu opasne mogu poslužiti kao sekundarna sirovina a Zakon omogućava svima koji u ovome prepoznavaju finansijsku korist da odvajaju otpad i steknu određena finansijska sredstva. Novina su i planski dokumenti koje donose jedinice lokalne samouprave. Ti dokumenti podrazumijevaju upravljanje otpadom dvije ili više opština zajedno i izgradnju zajedničkih deponija, ali i mogućnost samostalnog upravljanja otpadom jedne opštine, ako se ona za to odluči. Za lokalne zajednice sa ovog područja upravljanje otpadom predstavlja veliki problem, te je ovaj Zakon pogodan upravo za njih, istakla je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

– „Upravljanje otpadom jeste skup proces i on ima uticaj na svakog pojedinca ali to je ono što je obaveza svake lokalne zajednice jer ona mora da upravlja otpadom koji se produkuje na njenoj teritoriji. Što se tiče ovog područja opštine su u obavezi da obave neke konsultacije i da se opredijele za osnivanje deponije koja bi bila najpogodnija za ovu regiju. Ono što treba da se u narednom periodu obavi to su razgovori između opština, da se vidi koje su opštine zainteresovane za to i koje mogu to finansijski da podrže. Onda bi mogli da se kandiduju projekti koji će doprinijeti izgradnji takve deponije“ – istakla je Radusin.

Rasprava o upravljanju otpadom u Foči

Opštine Sokolac i Rogatica imaju zajedničku deponiju, koja postoji duži niz godina i koja ispunjava osnovne higjensko-sanitarne uslove za bezbjednost ljudi i životinja, ali i na njoj bi se morale vršiti određene dorade u skladu sa novim Zakonom, istakao je Ranko Vujić, direktor „Komrada“ Rogatica: -„Ona se može prilagoditi i tu se može organizovati primarna prerada otpada. Imamo ideju da se presuje određeni dio otpada kao što su karton, plastika i najlon, i da te sirovine imaju svoje tržište“ – rekao je Vujić.

Studija izvodljivosti izbora lokacije za regionalnu deponiju izabrala je Carevo guvno u opštini Čajniče, gdje bi se skladištio otpad opština Gornje-drinske regije i Sarajevsko-romanijske regije. To je neisplativa investicija za većinu opština jer bi cijena odvoza smeća bila četiri puta veća nego danas, naglasio je Miloš Lazović, direktor preduzeća „Komunalac“.

– „Ekonomska podloga za donošenje i provođenje ovog Zakona mislim da nije ispoštovana. Cijena odvoza otpada bila bi četiri puta veća tako da prijedlog regionalne deponije na Carevom guvnu ne odgovara ni opštini Foča, a vjerujem ni onim opštinama koje su udaljenije od te lokacije. Mi nemamo ni preduslove za realizovanje ovog zakona jer nemamo ni adekvatne lokalne deponije a ni regionalne. Opština Foča trebala bi da bude centar a onda bi se morale sagledati mogućnosti subvencija za neke lokalne zajednice koje su lošijeg finansijskog stanja. Što se tiče razvrstavanja otpada mi nemamo uslove a ni komunalnu opremu za to, jer bi nam bio nepohodan veći broj kontejnera što trenutno ne možemo priuštiti“ – zaključio je Lazović.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dalo je mogućnost lokalnim zajednicama da nađu najbolje rješenje izgradnje regionalnih deponija.