Otvorena “Fabrika znanja” u Andrićgradu [FOTO]

11.09.2013.

Fabrika znanja - Andrićgrad 2013

ANDRIĆGRAD – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija otvorio je danas u Andrićgradu edukativnu manifestaciju informacionih tehnologija pod nazivom “Fabrika znanja“ na kojoj će u naredna dva dana učestvovati oko 2.000 učenika i studenta iz Republike Srpske.

“Ministarstvo i Vlada stalno rade na unapređenju informacionih tehnologija posebno u osnovnim i srednjim školama, pa smo u ovoj godini za njih nabavili 10.000 računara, a već naredne školske godine biće kupljeno još 11.000 računara”, rekao je Mutabdžija na otvaranju manifestacije na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu.

On je naglasio da će republička vlast i dalje ulagati u znanje mladih generacija i da je, i zbog toga, organizovana ova manifestacija u okviru koje će se učenici i studenti družiti i učiti ili proširivati znanja.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić istakao je da ovo ministarstvo promociji nauke posvećuje posebnu pažnju i da je i ovaj skup mladih u Višegradu organizovan u tu svrhu.

“Znanje je strateški resurs Vlade Republike Srpske, posebno kada je riječ o mladima kojima poručujem da uče, istražuju i ulažu u svoje obrazovanje”, dodao je Komić.

Tatjana Peredino, menadžer kompanije “Kom trejd“ iz Beograda koja je organizator “Fabrike znanja”, istakla je da je ovim vidom edukacije, za pet godina njenog postojanja, obuhvaćeno više od 10.000 studenata i đaka.

“Fabrika znanja” održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, te velikog broja međunarodnih kompanija i lokalnih sponzora.

Projekat “Fabrika znanja” počeo je 2009. godine, a do sada je obuhvatio događaje posvećene upotrebi informacionih tehnologija u obrazovanju na teritoriji Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Započeta sa idejom da se promovišu nove tehnologije i njihova uloga u obrazovnom procesu, “Fabrika znanja” predstavlja jedinstven događaj u jugoistočnoj Evropi.

U okviru ovog projekta, oko 3.000 učenika i studenata svake godine ima priliku da se iz prve ruke upozna o aktuelnim trendovima u oblasti hardvera i softvera, uz pomoć više od 50 iskusnih predavača i demonstratora, kao i više od 100 volontera.

“Fabrika znanja” biće završena sutra koncertom beogradske rok-grupe “Partibrejkersi” koji će biti održan u Andrićgradu sa početkom u 21.00 čas.

[royalslider id=”86”]