Postavljena spomen-ploča na zgradu bivše sinagoge

23.09.2013.

Spomen ploča Jevrejima u Višegradu

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci otkrili su danas u Višegradu spomen–ploču u znak sjećanja na Jevreje i one koji su nevino nastradali u toku Drugog svjetskog rata.

Na ploči, koja se nalazi na zgradi bivše sinagoge, a danas Opštinske boračke organizacije, napisano je da će ona podsjećati i na to da je od 1905. do početka Drugog svjetskog rata u toj zgradi bila jevrejska bogomolja.

“Opština Višegrad izašla je u susret Jevrejskoj zajednici da se na zgradi postavi spomen-ploča, koja će podsjećati da je ovdje bila sinagoga i da su u ovom gradu živjele jevrejske porodice i razvijale ga sa ostalima”, rekao je Mišković.

On je podsjetio da je od 200 porodica višegradskih Jevreja ostala samo starica Bukica Romano.

Spomen ploča Jevrejima u VišegraduPredsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci zahvalio je rukovodstvu opštine na razumijevanju, ocijenivši ovaj potez značajnim gestom prema jevrejskom narodu.

“Naš cilj je da sačuvamo tragove i istoriju jevrejskog naroda na prostorima BiH i ukažemo da su Jevreji uvijek bili u službi mira i napretka i ljudi koji su i u ovom gradu živjeli dobro sa komšijama Srbima i ostalima”, rekao je Finci.

On je istakao da je Višegrad oduvijek bila mala, ali važna varoš na raskrsnici svjetskih puteva i da su prvi Jevreji u njega stigli od 1870-1880. godine u vrijeme gradnje Ćuprije na Drini.

“Višegradski Jevreji koji su bili trgovci, industrijalci, hotelijeri i rabini umnogome su doprinijeli da Višegrad iz kasabe preraste u modernu varoš”, naglasio je Finci.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, kratku molitvu je održao predmolitelj sinagoge sarajevske Igor Koženjakin.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče na zgradu bivše sinagoge prije dvije godine pokrenula je predsjednik Jevrejske opštine Niš Jasna Ćirić.