Promovisani romani Vanje Bulića

14.09.2013.

Vanja Bulić u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – U sali bioskopa “Doli Bel” u Andrićgradu večeras su promovisani romani beogradskog novinara i pisca Vanje Bulića “Jovanovo zaveštanje” i “Simenonov pečat”.

Govoreći o svom posljednjem romanu koji je za pet mjeseci doživio 11 izdanja, Bulić je naveo da je to savremeni triler u kome se razotkriva tajna stara sedam vijekova.

“Gde je tajna tu je i zavera, pa avantura, neočekivani događaji, jer će u `Jovanovom zaveštanju` čitaoci naići na pregršt istorijskih i religijskih činjenica, legendi i njihovih maštovitih spajanja”, rekao je Bulić.

On je naveo da je “Miroslavljevo jevanđelje”, o kome je u knjizi riječ, ušlo u 120 najvrijednijih kulturnih dobara svijeta.

Bulić kaže da bi bio presrećan kada bi njegova knjiga pokrenula akciju povratka “Miroslavljevog jevanđelja” na Hilandar odakle je izneseno 1896. godine.

On je objasnio da je sve one koji su krili ili prisvajali ovo jevanđelje pisano krajem 12. vijeka stiglo proklestvo hilandarskih monaha o čemu je i u romanu posvećeno dosta prostora.

Za roman “Simeonov pečat” Bulić kaže da opisuje stvaranje svjetske crkve i borbu za prevlast postojećih religija u njoj, stvarne vladare svijeta koji kuju planove koji će iznenaditi čovječanstvo.

Bulić je rekao da je ovaj roman nastao nakon njegove višednevne posjete manastiru Hilandar i da bi bio srećan da neko, nakon čitanja knjige, posjetio ovu srpsku pravoslavnu svetinju.