Botanički vrt na Bikavcu i arhivski park zasada u Višegradskoj banji

07.10.2013.
Botanički vrt

Foto ilustracija

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković potpisao je sa direktorom preduzeća “Omorika” Novakom Savićem ugovor o realizaciji dva projekta iz oblasti biosfere, ekologije i zapošljavanja, koji treba da budu realizovani za mjesec dana.

“Riječ je o prvom projektu biodiverziteta u okviru kojeg će na brdu Bikavcu biti uređen botanički vrt sa novim sadnicama, info tablama o njima, rekonstukciji vidikovca iz austro-ugarskog perioda, parkovsksih klupa i mobilijara za djecu”, naveo je Mišković.

Planirano je i osnivanje arhivskog parka zasada u Višegradskoj banji gdje će biti zasađeno 100 sadnica rijetkog bilja, te da se uredi Banjski potok i postave staze i klupe za izletnike.

Ovaj projekat, vrijedan 20.000 evra, finansira Ministarstvo inostranih poslova Finske.

Direktor “Omorike” Novak Savić rekao je da se drugi projekat odnosi na izvođenje javnih radova i zapošljavanja, odnosno na čišćenje i uređenje divljih deponija u gradu i okolini, zatim korita rijeke Rzava i popravke metalnih ograda.

Projekat, koji je vrijedan 40.000 KM, finansira Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, od kojih je 12.000 KM učešće opštine Višegrad.

Tokom realizovanja ovih projekta biće zaposleno 55 radnika sa evidencije Biroa za zapošljavanje.