Dođe asfalt i u Lepenicu

17.10.2013.

Asfalt u Lepenici

ROGATICA – Nakon što su se kroz rekonstrukciju i modernizaciju šumskih kamionskih puteva koje vrši Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ dolasku asfalta radovali u Babljaku, Kujundžijevićima i dijelu Gučeva koji gravitira Rešetniku, i stanovnici Lepenice ovih dana dobili su asfaslt.

Asfalt u ovo selo, koje je od sjedišta opštine udaljeno nepounih šest kilometara, došao je preko Slatine. Dužina dionice novog asfalta je 860 metara i za njenu rekonstrukciju i modernizaciju od projektovanja do asfaltiranja „Sjemeć“ je utrošio 120.000 maraka.

Asfalt u Lepenici

– Svaki naš investicioni zahvat za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju šumskih kamionskih puteva ima dvostruki značaj, reče na prigodnoj svečanosti, koja je prošle srijede, 16. oktobra, u večernjim časovima organizovana povodom dolaska asfalta u Lepenicu, direktor „Sjemaća“ Milorad Jagodić.

Prvi značaj svakog puta u koga mi investiramo, dodao je Jagodić, je omogućavanje eksploataciju drvnih sortimenata, a drugi je želja za poboljšanje uslova življenja stanovnika gravitirajućih sela. Tako je i u Lepenici. Otvaramo šumu „Borje“ za eksploataciju i dovodimo asfalt u selo u kome, čuo sam ovdje, u 10 domaćinstava živi preko 50 članova, najvećim djelom mladih.

Asfalt u Lepenici 3

– Sa dolaskom asfalta život u Lepenici će se umnogome izmijeniti. Prije svega otišao je makadam i blato a oni koji su u tome nalazili izgovor da bi napustli selo ostali su bez jakog aduta. Mladi, kojih hvala milosnom Bogu, imamo dosta od sada će odrastati u boljem ambijentu nego što su živjeli njihovi roditelji, djedovi i bake, reče sedamdeset-trogodišnji Dušan Sokolović koji je penziju zaradio idući najčešće pješke iz svoje Lepenice u Rogaticu gdje je bio zaposlen.

Dolasku asfalta u selo obradovali su se i svi drugi njegovi žitelji. Božo Sokolović, ratni vojni invalid iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, reče da su oni neizmjerno zahvalni ŠG „Sjemeć“, direktoru Miloradu Jagodiću i svim radnicima ovog kolektiva. Obećali su i obećanje ispunili.

– Omogućili su nam, dodaje još Božo, bolji život i radost koju donosi asfalt kao sadržaj koji daje nove poglede na življenje u selu.

Asfalt u Lepenici 4

Asfaltna traka do Lepenice široka je tri metra uz bankine od 50 centimetara sa obje strane. Radnici „Romanijaputeva“, kao izvođači radova, ugradili su 900 kubnih metara tampona i 480 tona asfaltne mase. Urađen je i jedan propust za oborinske vode širine 500 milimetara, iskopani potrebni kanali i ugrađeno 315 metara ivičnjaka.

Tehnički direktor „Sjemeća“ Marko Tomović reče da će najdalje do kraja naredne nedelje biti asfaltiran i put Ciglana – groblje u Kovanju dužine od oko 500 metara. Time će se zaokružiti izvršenje ovogodišnjeg plana u rekonstrukciju i modernizaciju šumskih kamionskih puteva sa investicijom od preko pola miliona maraka.