Dvostruko slavlje porodice Đurić u Rogatici

26.10.2013.

Vjenčanje i krštenje Đurića

VJENČANjE I ČETIRI KRŠTENjA O JEDNOM TROŠKU

ROGATICA – Na podurčju opštine Rogatica i uopšte u ovom kraju za svako vjenčanje i posebno krštenje djeteta napravi se veliko slavlje. Uz kuma pozove se bliža i u dosta primjera i dalja rodbina, prijatelji i poznanci sa obje strane supružnika. Po pravilu slavi se jedan, a bude slučajeva i dva dana.

Da ne bi pojedinačno slavili, bračni par Vladan i Bojana Đurić, koji posljednjih godina žive u Rogatici, a došli su iz sela Obadi kod Borika, (ne)namjerno su svoje crkveno vjenčanje i krštenje sinova kojih je četvorica došlo na svijet za nepunih 12 godina njihova braka, ostavljali su za „bolje dane“.

Vjenčanje i krštenje Đurića

Ti bolji dani došli su ovih dana i Vlatko (33), radnik ŠG „Sjemeć“, i njegova ljepša polovina Bojana, rođeno Šimšić (30), nezaposleni trgovac rodom iz sela Omar kod Višegrada, vjenčali su se i krstili svoje sinove Stefana (11), Luku (7), Jovana (6) i najmlađeg Vasilija sa nepunih 3,5 godina, u crkvi Svete Trojice u Rogatcii za isti dan.

Bilo je ujobičajeno slavlje, pokloni i sve ostalo što prati ovakve prigode.

Sveštenik Marko Glavaš koji je obavio sveti čin vjenčanja i krštenja reče da se grupno krštenje u jednoj porodici dešava, ali da se baš vjenčanju roditelji i posebno odjednom krsti četvoro djece rijetko se dešava. On je ponosan što je baš njemu kao mladom svešteniku pripala ta čast i ponosan je radi toga. Jer, nije mala stvar, krstriti četiri sina u jednoj porodici kad mnoge druge ostaju na jednom ili dvoje djece.