Jačanje menadžmenta u zdravstvenim ustanovama

23.10.2013.

Slobodan Stanić

VIŠEGRAD – Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je da je potrebno raditi na edukaciji onih koji upravljaju domovima zdravlja da bi se postigli maksimalni rezultati.

Stručnjaci Centra za zdravstveni menadžment Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske danas su u Višegradu održali edukaciju za direktore, načelnike i glavne sestre iz domova zdravlja u Foči, Rogatici, Novom Goraždu, Rudom, Čajniču i Višegradu po projektu “Menadžment ljudskih resursa u zdravstvenim ustanovama”.

Stanić je pojasnio da se projekat i edukacija odnose na organizaciju rada u zdravstvenim ustanovama, zatim na kvalitet tih usluga i raspolaganje ljudskim resursima u zdravstvu u primarnoj zaštiti.

“Dosadašnja praksa je pokazala da je posebno potrebno raditi sa onima koji upravljaju domovima zdravlja kako bi se sistem menadžmenta što bolje uspostavio i postigli maksimalni rezultati”, rekao je Stanić.

On je dodao da su u posljednje vrijeme ojačani timovi porodične medicine, pa se u projektu potencira edukacija kadrova i pripreme za specijalizaciju ljekara.

“Važno je sistematski raditi na planiranju ljudskih resursa, regrutaciju osoblja, selekciju i izbor pri zapošljavanju, kao i vrednovanje rada i praćenje karijere zaposlenih kadrova”, naveo je Stanić.

Projekat je podržan os strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Svjetske banke.