Japanska Vlada odobrila projekat – početak u decembru

18.10.2013.

JICA u Rogatici

ROGATICA – Načelnik opštine Tomislav Puhalac sa saradnicima juče je, 17.10.2013. godine, primio predstavnike Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA – Džajka).

Specijalni savjetnik JICA-e Mioši Hiroki upoznao je prisutne da je Ministarstvo inostranih poslova Vlade Japana odobrilo projekat „Izgradnja povjerenja u BiH kroz razvoj poljoprivrednog i ruralnog preduzetništva“, čija implementacija počinje u decembru 2013. godine. Za tada je najavljena misija predstavnika JICA-e koja će detaljno razraditi projekat i dizajnirati projektne aktivnosti.

Predstavnici JICA-e su u maju posjetili MPŠV RS sa ciljem da obezbijede dio sredstava od ovog Ministarstva za sufinansiranje projekta. Gospodin Mioši je naglasio da su sredstva za novi projekat ograničena i da će ciljno područje biti brdsko-planinske mjesne zajednice sa miješanim stanovništvom. Zatražio je od predstavnika Opštine Rogatica da se do decembra pripreme podaci o stanju na terenu: spisak mjesnih zajednica sa brojem sanovnika (Srba i Bošnjaka), organizacionu šemu Opštine Rogatica, sa kratkim opisom poslova koje pojedina odjeljenja obavljaju i sa brojem zaposlenih, prioritete po oblastima i aktivnostima te podatke o dosadašnjim donacijama Vlade Japana našoj opštini.

Načelnik opštine Rogatica je izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg projekta i spremnost opštine Rogatica da bezrezervno sarađuje sa predstavnicima JICA-e.

Predstavnici Opštine Rogatica su gospodinu Miošiju dostavili prevod sažetka Strategije razvoja opštine Rogatica koji se odnosi na poljoprivredu, ruralni razvoj i strateške ciljeve. Takođe su insistirali da se detaljno razmotre oblasti koje će se podržati u sljedećem projektu kako bi se zaokružio proizvodni proces od proizvodnje, preko skladištenja i prerade poljoprivrednih proizvoda do njihovog plasmana.