Multioriginali u muzeju Stare Hercegovine

24.10.2013.

MULTIORIGINALI 1

FOČA – U Muzeju Stare Hercegovine otvorena je izložba pod nazivom “Multioriginali” iz fundusa Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na kojoj je  predstavljeno je 26 autora, sa prostora cijele bivše Jugoslavije, sa isto toliko slika. Izložbu je otvorio načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

MULTIORIGINALI 2

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske četvrti put izlaže svoje postavke u Foči. Muzejski savjetnik Muzeja savremene umjetnosti Nikola Galić rekao je da je izložba nastala povodom 40 godina rada Muzeja a da su djela nastala nakon razornog zemljotresa u Krajini šezdesetih godina i da oslikavaju tadašnje doba: ” Izložba pokriva period druge polovine dvadesetog vijeka i htjeli smo da fočanskoj publici predstavimo 26 autora koji govore o onome šta se događalo tih dana kod nas. Prošli smo kroz jedno ozbiljno  iskustvo i to iskustvo je prilika da ga fočanska publika prepozna u ovim radovima. Oni koji ne budu sagledavali u istorijskoj distanci ovu izložbu, moći će da uživaju”, istakao je Galić.

MULTIORIGINALI 3

Direktor Muzeja u Foči Branka Dragičević naglasila je da Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ima dobru saradnju sa fočanskim muzejom, te da se Muzej Stare Hercegovine trudi da svakog mjeseca ponudi sugrađanima neku od izložbi: ” Na ovaj način obogaćujemo kulturni život u našem gradu. Mi se trudimo da pored naših stalnih postavki svakog mjeseca u našoj galeriji ugostimo jednu od izložbi. To može biti izložba nekog muzeja iz Republike Srpske ili van njenih granica, udruženja likovnih umjetnika ili naših domaćih umjetnika i naših sugrađana. Posjećenost je zadovoljavajuća, tu su naši stalni posjetioci koji se uvijek rado odazovu ovakvim događajima, a svaku izložbu organizovano posjete učenici svih fočanskih škola”, zaključila je Dragičevićeva.

MULTIORIGINALI 4

Izložba se može pogledati u narednih 15 dana a predavanje o multioriginalima za učenike šestog razreda Osnovne škole Veselin Masleša organizovano je u Muzeju. Izložba “Multioriginali” biće otvorena u Gacku 8. novembra a nakon toga plan je da se postavi u  Nevesinju.