Održana skupština BORS-a u Foči

01.10.2013.

Skupstina BORSa u Foči

FOČA – Skupština Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ usvojila je danas u Foči izvještaj o radu za prošlu i program rada za ovu godinu.

“Nismo mogli razmatrati izmjene Statuta, Poslovnika o radu Skupštine i Odluke o raspisivanju i provođenju izbora, jer nije bilo dvotrećinske većine delegata”, rekao je predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz.

On je dodao da će izbori ipak biti održani po staroj odluci i moraju biti provedeni do 30. juna 2014. godine.

Đurguz je odbacio optužbe članova Skupštine BORS-a koji su zatražili njegovu smjenu i potom napustili današnje zasjedanje, napominjući da smjenu nisu tražili u skladu sa propisima.

“Procedura nije ispoštovana i zato nisam dozvolio da se ova tačka uvrsti u dnevni red. Da bi se to učinilo, moraju se prikupiti potpisi jedne trećine delegata ili boračkih organizacija. Oni to nisu uradili. Ne vidim razloga za ljutnju, žao mi je što su na takav način reagovali”, rekao je Ćurguz i dodao da se više neće kandidovati za predsjednika BORS-a.

Predsjednik Odbora Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić potvrdio je da je na današnjoj sjednici Skupštine BORS-a zatraženo da se na dnevni red stavi tačka – smjena predsjednika ove organizacije Pantelije Ćurguza, ali da on to nije dozvolio.

“To je samovoljan potez Ćurguza. On nije dao ni da se raspravlja o tome, jer je od 145 delegata Skupštine, bilo prisutno njih 102, a za ponuđeni dnevni red, bez našeg prijedloga, glasalo je njih 55”, dodao je Lalić.

On dodaje da je preglasavanje, ali i “Ćurguzova samovolja”, razlog što su napustili skupštinsko zasjedanje sa delegatima iz istočne Hercegovine, dobojske i prnjavorske regije, te još nekim predstavnicima opštinskih boračkih organizacija.

“Ako misle da mogu bez nas, neka rade, ali mislim da nemaju kvoruma da donose bilo kakve odluke”, rekao je Lalić i dodao da Ćurguz ne radi u interesu boraca.

Prema riječima predsjednika Koordinacionog odbora Boračke organizacije istočne Hercegovine Vojina Gušića, Ćurguzu zamjeraju na njegovim postupcima još od sjednice održane u Istočnom Sarajevu, kada je i pored jedinstvene odluke prekršio statut i podržao usvajanje zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i o pravima boraca “na štetu onih koji su branili Republiku Srpsku”.

Predsjednik Odbora Boračke organizacije regije Doboj Radoslav Kokić rekao je da ne traže samo odgovornost Ćurguza, nego i Predsjedništva BORS-a.

“Nije se radilo kako treba, pa zato treba i tražiti odgovornost, jer je pričinjena šteta borcima”, dodao je Kokić.