Saradnja Foče i Peštera

23.10.2013.

Foča-Pešter saradnja

FOČA – Opštinu Foča posjetili su ambasador Bugarske u BiH Angel Angelov i predsjednik opštinskog savjeta Peštera Anastasia Mladenova, kako bi uspostavili saradnju sa Fočom. Sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem i njegovim saradnicima predstavnici Bugarske i Peštera razgovarali su o mogućnostima saradnje ove dvije lokalne zajednice.

Predstavnicima Peštera želja je da sa Fočom ostvare saradnju u kulturi i sportu, ali i privrednu saradnju istakla je predsjednik opštinskog savjeta Peštera Anastasia Mladenova.

– „Uspostavili smo dobre kontakte i radujemo se saradnji sa Fočom. Naša saradnja će ići u tri pravca:kultura, sport i privreda, gdje se akcenat stavlja na otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti. Pored toga, podjelili smo i iskustva kako mi radimo u privredi i kako zadržavamo mlade ljude, koji prvae projekta samozapošljavanja“ – istakla je Mladenova.

Foča-Pešter saradnja

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić nada se da će Foča, preko Bugarske koja je članica Evropske unije, moći ostvariti pristup evropskim fondovima.

– „Saradnja između naša dva grada ići će u tom pravcu da ćemo vrlo brzo potpisati memorandum o saradnji, a prvi efekti tog memoranduma mogu biti korištenje evropskih fondova jer je Bugarska članica Evropske unije, i ta saradnja bi mogla ići u pozitivnom interesu. Naša saradnja može biti, ne samo u oblasti kulture i sporta, već i drugih djelatnosti u pogledu poljoprivrede, industrije i turizma. Naravno, to sve zavisi od fondova i sredstava koja budu donesena, ali mi ovu saradnju danas započinjemo i krunisaćemo je potpisivanjem memoranduma, a nakon toga i potpisivanjem sporazuma o saradnji i bratimljenju“ – rekao je Mašić.

Do uspostavljanja saradnje između Foče i Peštera došlo je posredstvom ambasadora Bugarske u BiH, Angela Angelova.

Memorandum o saradnji opština Foča i Pešter trebalo bi da bude potpisan sredinom novembra ove godine.