Svjetski dan pošta, fejsbuk zamijenio razglednice

09.10.2013.

Pošta u Foči

FOČA – Pošte Srpske obilježile su Svjetski dan pošte, povodom dana kada je 1874. godine u Bernu održan Osnivački kongres Svjetskog poštanskog saveza, jedne od prvih i najvećih međunarodnih nevladinih organizacija.

Radna jedinica u Foči danas je u centralnoj pošti u gradu, organizovala koktel za poslovne partnere i korisnike usluga, na kojem je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić čestitao ovaj dan svim radnicima i korisnicima usluga Pošte. Tom prilikom, Pošta je predstavila dio svojih transportnih sredstava, a građanima su bile na raspolaganju sve informacije o poštanskom saobraćaju.

Radna jedinica Foča je jedna od devet radnih jedinica u sistemu Pošta Srpske i pokriva šest opština: Višegrad, Čajniče, Rudo, Novo Goražde, Rogaticu i Foču. U sastavu Radne jedinice Foča je i poštanski centar i trezor.

Pošte Srpske, a samim tim, i fočanska Pošta svake godine obilježavaju ovaj dan prigodnim svečanostima, istakao je Svetislav Kovačević, rukovodilac RJ Foča.

– „Pošte Srpske su članica Svjetskog poštanskog saveza i uzeli smo, kao neku obavezu, da ovaj dan obilježimo kao svoj dan. Tog dana se krenulo sa ozbiljnim formiranjem svega onoga što se danas zove poštanski savez, što su poštanske konferencije i konvencije, i što je nešto što ovaj sistem sada predstavlja“ – Rekao je Kovačević.

Pojavom savremenih tehnologija, interneta, elektronske pošte i sms poruka, pisma danas rijetko ko šalje. Pozdravi sa ljetovanja više ne stižu na kućnu adresu u vidu razglednica već preko društvenih mreža. Uprkos tome što je razglednica lična uspomena koja se dugo čuva, sve manje ljudi je zadnjih godina dobilo ili poslalo ovaj, nekada tako uobičajeni znak pažnje.

Kako je rekao Kovačević, djelatnosti Pošta danas se najviše svode na dostavu računa i penzija na kućni prag.

– „Usluge koje Pošte pružaju korisnicima su pismonosne pošiljke, paketi, zatim imamo brzu poštu, DHL i dobar dio usluga platnog prometa. Naše poštonoše su „izdvojeni šalteri“ jer sve usluge plaćanja građani mogu vršiti na kućnom pragu. Vršimo podjelu penzija, socijalne pomoći, dječijeg dodatka, invalidnine i možemo reći da je širok spektar usluga koje pružamo građannima i institucijama“ – zaključio je Kovačević.

Zanimljivio je, međutim, da se u „starim“ evropskim zemljama i dalje šalju pisma i razglednice. U Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Skandinaviji kult razglednica se čuva i poštuje, bez obzira na to što tamo pošte više nemaju nijedan svoj šalter jer je sve je izdato privatnim preduzećima.