Za visokoškolske i zdravstvene ustanove više od 10 miliona KM

15.10.2013.

Ministri na Medicinskom fakultetu

FOČA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić naglasio je da je u posljednjih nekoliko godina, kao i za predstojeći period, Vlada Srpske obezbijedila više od 10 miliona KM za razvoj visokoškolskih obrazovnih i zdravstvenih ustanova na području Foče.

Istakavši da je Foča postala regionalni zdravstveni centar još u bivšoj Jugoslaviji, Radojičić je naglasio da se sada u ovom mjestu vrši složeno liječenje pacijenata, te da je osnivanjem fakulteta postala i univerzitetski centar.

“Medicinski fakultet je primjer kako se može održati djelovanje. Institucije Srpske nastaviće da pružaju podršku za dalji razvoj ove ustanove”, istakao je Radojičić u Foči, gdje su Medicinski i Stomatološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu svečanom akademijom obilježili 20 godina postojanja.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija naglasio je da Medicinski fakultet u Foči, kao i sve ostale obrazovne ustanove, mora raditi na stvaranju sopstvenog nastavnog kadra, u čemu će imati podršku Vlade.

“Očekujemo pomoć da kreiramo ambijent da naši studenti ostaju ovdje, a ne da idu u inostranstvo. Obrazovni sistem Srpske je na velikom udaru i u političkom i ekonomskom smislu, i svi koji doprinosu njegovom ublažavanju imaće u tome podršku Vlade”, poručio je Mutabdžija.

Ministri na Medicinskom fakultetu

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić rekao je da Medicinski fakultet radi prema četiri studijska programa, ističući da se u krajnje turbulentnim godinama uspio izgraditi u prepoznatljivu instituciju, čak i u evropskim okvirima, što predstavlja podvig.

“Do sada je diplomiralo ukupno 567 studenata. Od 2002. specijaliziralo je 120 studenata, a 1.236 trenutno studira na našem fakultetu”, naveo je Kulić, dodajući da Medicinski fakultet ima strateški značaj za istočni dio Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, pravci budućeg razvoja fakulteta su stvaranje sopstvenih kvalitetnih nastavnih kadrova, podizanje kvalkiteta naučno-istraživačkog rada, još veće uvođenje informacione tehnologije u nastavni proces i prilagođavanje nastavnog programa evropskim i svjetskim standardima.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković ocijenio je da se ovaj Univerzitet može mjeriti, prema mnogim parametrima, i sa najboljim u Evropi.

“Naši ostali fakulteti ne zaostaju za Medicinskim fakultetom, gdje sada postoje resursi da se počne raditi na razvoju nauke i naučnoistraživačkog rada”, naglasio je Novaković.

Priznanja za razvoj fakulteta dodijeljena su, posthumno, prvom dekanu Medicinskog fakulteta Boriši Staroviću i prvom dekanu Stomatološkog fakulteta Olgi Blagojević, kao i rektoru Univerziteta Mitru Novakoviću, direktoru Univerzitetske bolnice u Foči Veljku Mariću i, za saradnju, brojnim medicinskim visokoškolskim ustanovama iz BiH i regiona.

Svečanosti je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, a čestitke povodom jubileja uputili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici društveno-političkog života i univerzitetske zajednice Republike Srpske, koji su se uz prigodan kulturno-umjetnički program prisjetili teškog puta razvoja ovih obrazovnih ustanova, osnovanih tokom ratnog perioda