Fočanski mljekari dobili četiri laktofriza

14.11.2013.

Sabirni centar za otkup mlijeka u Foči

FOČA – Predstavnici Kancelarije za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva za poljoprivredu Republike Srpske i predstavnici IFAD-a razgovarali su sa proizvođačima mlijeka iz naše opštine o realizaciji projekta Otkup mlijeka u opštini Foča.

Kancelarija za koordinaciju poljoprivrednih projekata, preko sredstava iz IFAD-a, dodjelila je četiri laktofriza Udruženju poljoprivrednika naše opštine. Jedan laktofriz dobila je Radmila Babić iz Baljevog Polja, koja proizvodi ekstra klasu mlijeka a ostala tri biće naknadno raspoređena u sela Kopilovi, Brusna i Čelebići. Novi laktrofizi olakšaće i poboljšati rad proizvođačima mlijeka, istakla je Verica Drakul, predsjednik Udruženja poljoprivrednika opštine Foča: -“Poljoprivredni proizvođači su zadovoljni, jer će se sa ova četiri laktofriza povećati otkup mlijeka. Kod nas je osnovni problem povećanje stočnog fonda, što se može riješiti opštinskim podsticajima. Bolju klasu mlijeka dobićemo obukom proizvođača”, zaključila je Drakulova.

Vlada Republike Srpske preko Kancelarije za koordinaciju poljoprivrednih projekata provodi projekat pod nazivom “Poboljšanje uslova života na selu” koji se finansira iz kreditne linije IFAD-a. On se provodi u 14 opština iz istočnog djela Srpske među kojima je i opština Foča. Kada je u pitanju naša opština sredstva iz projekta bazirana su na proizvodnju i otkup mlijeka, rekao je Radenko Jeftić, direktor Vladine Jedinice: “Mi samo prepoznali problem proizvodnje mlijeka i nastojimo da kroz određenu podršku u pitanju tehničke asistencije i u pitanju obuka pomognemo razvoj mljekarstva u ovom djelu Republike Srpske. U Foči je razvoj mljekarstva jedan od bitnih mogućnosti za sveukupan razvoj poljoprivrede”, istakao je Jeftić.

Predstavnici IFAD-a nakon razgovora sa proizvođačima mlijeka, posjetili su gradilište stočne pijace, koja bi trebala biti otvorena do kraja godine.