Javna rasprava o Nacrtu budžeta Opštine Čajniče za 2014. godinu

19.11.2013.

Javna rasprava o budžetu u Čajniču

ČAJNIČE – U prostorijama Skupštine opštine Čajniče (skupštinska sala) održana je 18.11.2013. godine Javna rasprava o nacrtu Budžeta Opštine Čajniče za 2014. godinu.

Nakon što je Nacrt Budžeta prošao skupštinsku proceduru i dobio odobrenje za nastavak rada na njemu, zakazana je Javna rasprava za korisnike budžeta i ostale zainteresovane građane. Rasprava je počela u 13:00 časova uz prisustvo Načelnika opštine Čajniče, Zamjenika načelnika, Načelnika odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti i Samostalnog stručnog saradnika za budžet i izvršenje budžeta. Na javnoj raspravi je bilo još i oko 20 učesnika iz reda Boračke organizacije, Udruženja poljoprivrednih proizvođača, Eko centra, tu su bili još i direktor Doma kulture, Narodne Biblioteke, Centra za socijalni rad i komunalnih preduzeća, te predstavnik Vatrogasnog društva i Omladinske organizacije.

Raspravu je otvorio načelnik opštine Čajniče gospodin Goran Karadžić, pozdravio je prisutne i obrazložio trenutno stanje u budžetu opštine Čajniče, plan rada u 2014. godini, predviđene projekte i slično. Istakao je teško stanje u kojem se budžet opštine Čajniče trenutno nalazi i deficit tekućeg perioda od oko 220.000 KM. Posebno se osvrnuo na prihodnu stranu Budžeta i naglasio problem sa neredovnom uplatom i slabom naplativošću prihoda od Uprave za indirektno oporezivanje (PDV) i Šuma Republike Srpske. Načelnik odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mladen Janjić je detaljnije obrzložio pojedine stavke u prihodnoj strani Budžeta, a Miroslav Furtula Samostalni stručni saradnik za budžet je detaljno obrazložio rashodnu stranu Nacrta Budžeta opštine Čajniče za 2014. godinu uz naglasak na pojedine stavke kod kojih je došlo do većeg povećanja ili samanjenja u odnosu na 2013. godinu.

Učešće u Javnoj raspravi su uzeli i predstavnici navedenih organizacija i udruženja koji su iznijeli svoje stavove o stavkama u Nacrtu Budžeta opštine Čajniče za 2014. godinu, koji se tiču konkretno organizacija iz kojih dolaze. Predstavnici Opštine Čajniče su im odgovarali pojedinačno na postavljena pitanja i date prijedloge.

Nakon što su svi prijedlozi saslušani i data obrazloženja konstatovano je da uz date sugestije u Nacrtu Budžeta opštine Čajniče za 2014. godinu, ovo nije kraj rasprave o Budžetu već da on dalje ide u skupštinsku proceduru i izrađuje se Plan budžeta opštine Čajniče za 2014. godinu.

Javna rasprava je završena u 14:35 časova.