Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta opštine Rogatica za 2014. godinu

30.11.2013.

Javna rasprava o budžetu u Rogatici

ROGATICA – Načelnik opštine Tomislav Puhalac, predsjednik Skupštine opštine Kemo Čamdžija i predstavnik Odjeljenja za finansije Tijana Motika bili su svim prisutnim građanima na raspolaganju za bilo koje pitanje vezano za Nacrt budžeta. Pravo prisustva i postavljanja pitanja imali su svi građani Rogatica.

Tijana Motika predstavila je Nacrt budžeta riječima: „Budžetska sredstva po planu budžeta opštine Rogatica za 2014. godinu iznose 6.150.000 KM što je za 1,65% više u odnosu na procjenu izvršenja budžetskih sredstava za 2013. godinu, a za 8,85% više u odnosu na planirana budžetska sredstva za 2013. godinu.Planirana budžetska sredstva za 2014. godinu viša su u odnosu na procjenu izvršenja za 2013. godinu zbog planiranog povrata sredstava od PDV-a po realizaciji podprojekata izProjekta „Vodovod i kanalizacija“ koji se finansiraju iz kreditnih sredstava, a po Instrukcijama Ministarstva finansija RS treba planirati kao primitak. U planiranim budžetskim sredstvima prihodi od poreza su zastupljeni sa 57,92%, neporeski prihodi sa 31,88%, tekuće pomoći sa 0,08%, transferi između budžetskih jedinica 3,94%, primici od nefinansijske imovine sa 3,37% i primici od finansijske imovine sa 2,81%“ rekla je Tijana Motika i dodala „U okviru budžetskih izdataka rashodi za lična primanja zastupljeni su sa 39,53%, troškovi materijala i usluga sa 18,33%, rashodi po osnovu kamata na zajmove primljene u zemlji sa 0,75%, subvencije sa 1,71%, grantovi sa 7,91%, doznake na ime socijalne zaštite sa 10,71%, izdaci za nabavku stalnih sredstava sa 15,67%, izdaci za neproizvodnu stalnu imovinu sa 0,521%, izdaci za stalnu imovinu namjenjenu prodaji sa 0,08%, izdaci za zalihe materijala, robe i sitnog inventara sa 0,08 %, izdaci po osnovu poreza na dodatu vrijednost sa 2,39%, pozajmljivanje i učešće u akcijama sa 1,79%, izdaci za otplatu dugova sa 0,21% i budžetska rezerva sa 0,32%.“

Tu smo da vas saslušamo i da, eventuelno, korigujemo određene stvari u Nacrtu na bazi vaših razmišljanja ili prijedloga. Treozorsko poslovanje traži odgovornost i preciznost u fazi planiranja, jer kasnije nije moguće vršiti korekcije. Neprijatno sam iznenađen što nije veća zainteresovanost i prisustvo današnjoj javnoj raspravi, jer je mnogo konstruktivnije uzeti učešće sada, u fazi projektovanja budžeta, nego kasnije kritikovati kako nešto, navodno, nije dobro urađeno“ rekao je načelnik opštine Tomislav Puhalac.

Javnoj raspravi prisustvovali su, uglavnom, direktori i predstavnici javnih ustanova koje se finasiraju ili sufinasiraju sa budžeta opštine Rogatica, ali i predstavnici nevladinog sektora. Vođena je rasprava u trajanju od oko sat vremena, a komentari prisutnih uglavnom su se odnosili na prezentovanje potreba ustanova čiji su predstavnici učestvovali u raspravi. Načelnik Puhalac je naglasio da Ministarstvo finasija Republike Srpske zahtijeva da se budžetska stavka „plate“ ne smije povećavati u 2014. godini i da će se opštinska administracija pridržavati ovog stava, kako u pogledu plata svojih radnika, tako i svih onih koji se finansiraju sa budžeta.