Šljivovica zavrće slavine

11.11.2013.

Pečenje rakije

FOČA – Sezona pečenja rakije u Foči ugrožava redovno snabdijevanje vodom građana, a nesavjesne “kazandžije” često prosipaju preostali trop u kanalizacione otvore, što za posljedicu ima zapušavanje kanalizacionih cijevi i izlivanje na površinu.

Dobar rod šljive u fočanskom kraju uticao je da sezona pečenja rakije odavno nije bila u većem jeku.

Iz Preduzeća za vodovod i kanalizaciju “Izvor” pozvali su sve građane da racionalno troše vodu.

– Dugotrajni sušni period smanjio je količinu vode na svim izvorištima kojima upravljamo. Zbog toga apelujemo na sve građane da vodu koriste krajnje racionalno kako ne bi došlo do redukcija, što nije isključeno – rekli su u preduzeću “Izvor”.

U ovom preduzeću kazali su da veliki broj fočanskih domaćinstava veliku količinu vode troši na pečenje rakije.

– Time ugrožavaju redovno snabdijevanje vodom komšija i ostalih građana. Jedan dio domaćinstava prosipa i trop koji je preostao poslije pečenja rakije u sistem kanalizacije i na taj način dolazi do začepljenja, isticanja na površinu, a onda radnici vodovoda moraju da čiste i saniraju kvarove – kazali su u preduzeću “Izvor” i dodali da su građanima savjetovali da sačekaju da kiša napuni izvorišta pa da onda peku rakiju, jer vode je sve manje.

U opštinskom Odjeljenju za inspekcijske poslove kažu da mještani prekomjerno troše vodu za pečenje rakije.

– Imamo zakonsku osnovu da isključujemo ljude sa vodovodne mreže, da ne troše vodu u te svrhe. Prvo će ići upozorenje, a sljedeći dan, ko se nađe da to isto radi, ići ćemo sa kaznom – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Foča Gordan Drakul.

Komunalni policajci svakodnevno obilaze teren i opominju nesavjesne potrošače.

– Imamo prijava građana, opominjemo i upozoravamo one koji nenamjenski troše vodu, jer to se ne smije raditi. Za to je predviđena kazna od 100 maraka – rekla je komunalni policajac Radenka Prodanović.

Suša

Visoke temperature u ljetnom periodu smanjile su kapacitete vode na izvorištima.

– Pored suše, nevolje su nam donijele i kazandžije. Oni treba da sačekaju sa pečenjem rakije dok ne padne kiša, jer je dotok vode skoro nikakav. Preča nam je voda od njihove šljivovice – kazala je jedna od mještanki Foče, koja nije željela da joj spominjemo ime.