U kabinetu načelnika Miškovića održana konferencija za novinare

30.11.2013.

Konferencija o budžetu u Višegradu

U NACRTU BUDžETA ZA 2014. PLANIRANO 8.690.000 KM

VIŠEGRAD – U namjeri da objektivno i pravovremeno informiše javnost o svim aktivnostima opštinske Adnministrativne službe načelnik Mišković je odlučio da svakog petka organuzuje konferencuju za novinare. Prva je održana juče, a najvećim dijelom je bila posvećena projekcijama opštinskog budžeta za 2014. godinu.

– Već smo uradili Nacrt Budžeta opptine Višegrad za 2014. godinu koji iznosi oko 8.690.000 KM i manji je za 13 procenta u odnosu na prošlogodišnji, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Odjeljenja za finansije Njegoš Tanasković.

Pojašnjvajući razloge za smanjene budžeta on se osvrnuo i na budžetske prihode u periodu od 2008. do 2012. godine.

– U tom periodu budžet je imao trend rasta koji se nije zasnivao na realnim prihodima, rekao je Tansković i naglasio da se od sredstava namijenjenih za kreditiranje preduztništva tada formirao revolving fond u koji se slilo 5.700.000 KM. U međuvremenu je promijenjen Zakon i nakanadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, pa su ta sredstva, umjesto za kreditiranje preduzetnika, usmjeravana u javnu potrošnju, rekao je Tanasković.

Ovaj problem detaljnije je pojasnio načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

– Prethodna vlast je u budžetu naslijedila 2.500.000 KM akumuliranih u vrijeme mandata Miladina Milićevića. Mimo toga, godišnji anuiteti za vraćanje kredita tada su bili za 500.000 KM manji u odnosu na sadašnje. Znači, u startu, u odnosu na prethodnu garnituru opštinske vlasti u budžetu imamo manje 3.000.000 KM, rekao je načelnik Mišković

On je naglasio da se ove godine po prvi put primjenjuje trezorsko poslovanje budžetskih korisnika preko računa opštine Višegrad, što dodatno opterećujue budžet za 1.520.000 KM, a sa grantom Radio Višegradu, koji i dalje ima vlastiti račun, ta cifra dostiže 1.600.000 KM.

Zato će naredne godine budžet biti više socijalnog a manje razvojnog karakreta, rekao je načelnik Mišković i dodao da će ipak biti isfinasirani prioriteni infrastrukrurni projekti na području opštine.

Nakon procedure predviđene Zakonom o budžetskom sistemu, konačni prijedlog budžeta za 2014. godinu trebao bi biti usvojen u drugoj polovini decembra.