Dogovor voćara u Rogatici

06.12.2013.

Voćari u Rogatici

ROGATICA – Na inicijativu Gorana Krlića, vlasnika renomirane građevinske firme „Goran bau“ iz grada Štajer u Austriji, koji, nakon što uskoro dođe put u njegovu rodnu Tatinicu iz Starog Broda, koga gradi ŠG „Sjemeć“, želi da se bavi i proizvodnjom voća, i podršku austrijske firme za otkup voća, povrća i šumskih plodova „Inter fruit“ Mirsada Šabanovića, danas, 6. decembra, u zgradi opštine Rogatica, održan je sastanak jednog broja voćara naše i susjednih opština i predstavnika Administrativne službe u opštini.

Na sastanku, koga je otvorio načelnik opštine Tomislav Puhalac, uz prisustvo inicijatora njegovog održavanja Krlića i Šabanovića, i preko 20 zainteresovanih uzgaivača voća sa područja rogatičke i susjednih opština Novo Goražde i Višegrad i predstavnika Savjetodavne službe Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske, Područna jedinica Sokolac, govoreno je o stanju postojećih i mogućnostima podizanja novih zasada voća i povrća, proizvodnji i plasmanu ubranog u regiji, ali i na tržište Evropske Unije.

Opšta je ocjena da na području opštine Rogatica i susjednih lokalnih zajednica, posebno uz Drinu, postoje dobri uslovi i ostali resursi za uzgoj kvalitetnog voća, povrća i šumskih plodova. Da se proizvedeno uspješno, u interesu proizvodnje i trgovine, plasira potrebno je da se radi organizovano, najbolje preko specijalizovanih zadruga, uz maksimalan stručni nadzor, certifikate o kvalitetu, ambalaži i da se ispuni niz drugih „sitnijih“, ali značajnih uslova bez kojih nema izlaza na probirljivo evropsko i svjetsko tržište.

Ako se to zadovolji, „Inter fruit“, koji već pokriva Srbiju, Makedoniju i neke dijelove BiH, uz čvrste ugovore, spreman da otkupi sve ponuđeno sa plasmanom u Njemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Italiju i neke druge evroppske zemlje.

Voćari u Rogatici

Iskustvo na tom planu, na ovom skupu, prenio je Nevenko Granulić iz Poljoprivredne zadruge VIP Krajina iz Laktaša, koja se bavi proizvodnjom voća i povrća i otkupljuje proizvodnju od preko 200 poljoprivrednih proizvođača sa područja Potkozarja i Lijevče polja.

Da se učini prvi korak u realizaciji ove ideje, na prijedlog načalnika opštine Tomislava Puhalca, Odjeljenje za privredu opštine, kao dio servisa građana, u narednih dvadesetak dana, organizovaće novi sastanak sa voćarima i dogovoriti konkretne akcije.

NAJVIŠE INTERESA ZA JABUKE

Na ovom skupu prisutni su anketno rekli kojom vrstom uzgoja voća bi se najrađe bavili. Jabuka je dobila najviše glasova – 11. Osam bi ih uzgajalo šljive, pet kruške, borovnicu, višnju i kupinu po jedan, maline i jagode dva i tako redom.

Niko, međutim, nije iskazao interes za podizanje plantaža trešanja, a one su, kako je rečeno, vrlo tražene, ali moraju da imaju veličinu od najmanje 20 milimetara. Slično je i sa višnjama i kajsijama.