Tačno prije 50 godina otvoren je hotel „Višegrad“

14.12.2013.

Hotel Andrićev konak

„ANDRIĆEV KONAK“ NASTAVLjA UGOSTITELjSKU MISIJU

VIŠEGRAD – U Višegradu je tačno prije 50 godina, 14. decembra 1963. godine, uz Most Mehmed-paše Soklolovića, svečano otvoren hotel „Višegrad“, koji je pored velike sale, savremene kuhinje, snek bara, soba i apartmana raspolagao i sa jedinstvenom ljetnom baštom, koja je u hladovini platana i kestena privlačila brojne turiste i putnike namjernike.

Godinama je to bio jedan od najposjećenijih ugostiteljskih objekata na izuzetno frekventnom magistralnom putu Beograd-Dubrovnik. U brojnim predratnim anketama ljetna bašta hotela „Višegrad“ uvrštavana je među najljepše na prostima bivše Jugoslavije.

Nakon posljednjeg rata i ovaj hotel je preživljavao privatizacione boljke i bio na usluzi posjetiocima sa kraćim, ali i dužim pauzama.

Slijedeći opredjeljenje da je turizam strateška grana sredinom ove godine lokalna administracija opštine Višegrad ovaj hotel, zajedno sa svim ostalim objektima ovdašnjeg ugostiteljstva, poljoprivrede i trgovine, je otkupila od preduzeća „Srbinjeputevi“ iz Foče.

Odmah nakon osnivanja Privrednog društva „Aandrićev konak“, 22. septembra 2013. godine, počeli su radovi na revitalizaciji i uređenju istoimenog hotela, ranije hotela „Višegrad.

Nakon rekonstrukcije fasade ovih dana privode se i radovi na njegovom unutrašnjem uređenju.

Višegrad 70-tih godina - hotel

Tako ovaj ugostiteljsko-turistički objekat, 50 godina nakon gradnje, doživljava novu mladost sa novim, dodatnim sadržajima.

Prema najavama već u narednoj turističkoj sezoni hotel „Andrićev konak“ će značajnije podići nivo usluga pokrivanjem dijela čuvene ljetne bašte, preuređenjem kuhinje, otvaranjem picerije i spa centra.

Višegrad je i ranije, zbog specifičnog položaja na razmeđu puteva, posebno u Austrougarskom periodu imao razvijeno ugostiteljstvo. Sa gradnjom prve uskotračne pruge uz ćupriju na Drini Loti Cilermajer je upravljala prvim hotelom – „Zur Bruke”, što bi u prevodu sa njemačkog značilo „preko ćuprije”, a koji su Višegrađani jednostavno zvali „Lotikin hotel”.

Za vrijeme njenog upravljanja ovim hotelom jedan od čestih posjetilaca bio je i književnik i nobelovac Ivo Andrić, koji se vremenom zbližio sa Lotikom i njenom porodicom, što mu je poslužilo kao inspiracija za dijelove njegovog čuvenog romana „Na Drini ćuprija“.