Igranke u srcu disko generacije

20.01.2014.

Stara gimnazija u Visegradu

VIŠEGRAD – Na mjestu nekadašnje Gimnazije u kojoj se nalazio prvi disko klub u Višegradu prije nekoliko godina izgrađen je parking, ali su stariji stanovnici ovog grada pokazali da uspomene ipak ne mogu biti izbrisane.

Mnogi se sjećaju, kao da je bilo juče, starih gramofona, ploča i igranki. Dok se seoska omladina zabavljala svake subote uveče u salama zadružnih domova i učionicama područnih škola, u Višegradu je otvoren prvi disko klub. Te 1972. učenici završnih razreda Gimnazije u podrumu su preuredili jednu prostoriju u mjesto omladinske zabave.

Đorđe Mršević, koji je sada direktor Srednje škole “Ivo Andrić”, prisjeća se da su prostorije bile oslikane živim bojama u obliku murala, da u njima nije bilo ništa osim stolića za gramofon i stolice za disk-džokeja.

– Sjećam se da je bila popularna strana muzika i da je prostorija ječala od pjesma rok grupa “Bitlsa”, “Abe”, “Klidensa”, “Rolingstonsa”, a mi smo se oduševljavali Rejom Čarlsom, Tomom Džonsom i njegovom čuvenom “Dilajlom” kao i Džimijem Hendriksom – priča Mršević, u čijem sjećanju se još vrte hitovi grupa “Indeksi”, “Kamen na kamen”, “Korni grupa”, pjesme Kiće Slabinca, Miše Kovača, a atmosferu su do usijanja dovodili “Bijelo dugme” i “Pro arte”.

Razdoblje od šezdesetih do sedamdesetih godina prošlog vijeka karakterisala je takozvana “seksualna revolucija” koja se ogledala u slobodnijem izražavanju, oblačenju i muzičkim pravcima. Gordana Ražnatović, koja je pohađala staru Gimnaziju, svjedoči da su u disko klub vozom “ćirom” dolazili i mladi iz susjednog Goražda, Rogatice i Rudog.

– Muzika se slušala sa najmodernijih EI Niš gramofona, kao i čuvenih “Iskrinih” i “RIZ”-ovih proizvođača zvuka – rekla je Ražnatovićva.

U istoriji muzike na bivšim jugoslovenskim prostorima zabilježeno je da je prvi disko klub osnovan u Rijeci 1957. godine i da je okupljao mlade sklone “plesu sa ploča”.

Sumnjivi plakati

Godine 1981. Goražde su preplavili plakati na kojima je latinicom pisalo “ODEON”, Dom kulture, 20 časova.

Zamjenik komandira milicije u Goraždu “istražuje” sumnjivi tekst plakata i komandiru ujutro podnosi izvještaj.

– U podrumu Doma kulture pronađeno stotinu plakata sa natpisom “Ode ON “, što asocira na smrt druga Tita. Potrebna dalja istraga – navodi se u izvještaju.

Riječ je bila o najavi početka rada disko-kluba “ODEON” koji je osnovao Goran Nerić.