Kusturica: Ferdinand je rukama davio srndaće

17.01.2014.

Emir Kusturica na Mećavniku

Filmski i muzički festival Kustendorf počinje sutra, a domaćin ovog događaja za „Blic“ ekskluzivno otkriva jedan detalj koji će biti viđen na otvaranju.

– Pored toga što će otvaranje biti spektakularno, u smislu da istoriju pretvori u koreografiju, biće prikazana rekonstrukcija sarajevskog atentata, a akcenat ću staviti na krvožednost austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda – najavljuje Emir Kusturica.

Reditelj s Mećavnika, proučavajući Ferdinandovu prošlost u nastojanju da činjenice suprotstavi pokušajima revizije istorije u godini kada se obeležava vek od početka Velikog rata, našao je podatak da je nesuđeni naslednik carske krune bio strastveni lovac, ali…

– Voleo je da životinje koje rani u lovi lično udavi. Našao sam priču da je u šumama oko Londona, u lovačkom pohodu 1912, puškom u leđa iznad zadnjih nogu pogodio srndaća. Ranjena životinja se trzala, a on je, krvoločni gospodin Ferdinand, prestolonaslednik austrougarskog dvora, prišao nemoćnom srndaću i zadavio ga golim rukama – priča Kusturica, ipak ne odajući kako će izgledati taj igrokaz u subotu uveče unutar kapija Mećavnika.

Tek, kaže on, performans će pratiti disko muzika 70-ih godina i valcer „Na lepom plavom Dunavu“.

– Zašto? Zato što su svi veliki istorijski događaji zapravo jedna velika ultimativna režija – navodi reditelj.

Predstojeći Kustendorf, ocenjuje on, biće najbolji od svih pređašnjih „jer će od 18. do 23. januara na Mećavniku biti najveća koncentracija dobrih autora i odlična selekcija studentskih filmova“.