Škole proslavile krsnu slavu – Svetog Savu

28.01.2014.

Sveti Sava u Rogatici

ROGATICA – Višednevnom izložbom likovnih i literarnih radova postavljenih u holu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici započele su svetosavskih svečanosti.

U ponedjeljak, 27. januara, na sam dan prosvetitelja po kome je i ova škola dobila ime, u 8:00 časova, počelo je odigravanje finalni rukometnih utakmica i utakmica u malom fudbalu. U 11:30 svečana akademija povodom velikog srpskog praznika započela je himnom „Moja Republika“ hora Osnovne škole. Zatim su rogatički osnovci otpjevali himnu Svetom Savi.

Sveti Sava u Rogatici

U nastavku su se ređale prigodne recitacije, muzičke numere i horske pjesme. Po završetku akademije obavljen je čin lomljenja slavskog kolača.

Srednja škola „27. Januar“ u Rogatici lomljenjem slavkog kolača proslavila je svoju krsnu slavu.

– „Pomolismo se našem prvom arhiepiskopu i prosvetitelju, Svetom Savi, izvršismo slavski obred lomljenja kolača, a prije toga obavili smo, u svetom hramu, i liturgijski čin proslavljanja ovog velikog Božijeg podvižnika i ugodnika. Sveto Jevanđelje poučava nas šta znači biti dobar pastir, a Sveti Sava je to bio. Za njega je Isusu bio put, istina i život, a on je za nas, pravoslavne Srbe, onaj koji nas vodi na putu saznanja“ – rekao je sveštenik Marko Glavaš.

Sveti Sava u Rogatici

Direktor škole Stevo Dokić pozdravio je sve prisutne, kuma škole, članove Školkog odbora, predstavnike privrednog i javnog života opštine Rogatica, te profesore škole i saradnike, i poželio im svaku sreću. Lomljenju slavskog kolača u Srednjoj školi „27. Januar“ prisustvovao je i načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac.