Svetosavske svečanosti u novoj zgradi preduzeća „HE na Drini“

22.01.2014.

Zgrada HE na Drini u Andrićgradu

Pokretanje Teslinog transformatora, osveštanje objekta i nastup braće Teofilović

ANDRIĆGRAD – Obilježavanje krsne slave Svetog Save, preduzeća „HE na Drini“ u Višegradu ove godine biće u znaku osveštanja upravne zgrade u Andrićgradu i zvaničnog početka rada administrativnih radnika u novim prostorijama.

„Pokretanjem Teslinog transformatora u novoj zgradi, simbolično će biti ozvaničen početak rada u novim prostorijama upravne zgrade ‘HE na Drini’ u Andrićgradu“, rekao je direktor ovog preduzeća Mile Lakić.

On ističe, da se ovim činom želi ukazati poštovanje velikom srpskom naučniku i pronalazaču, Nikoli Tesli. „Poštujući našeg genijalnog pronalazača, naučnika i inžinjera na ovaj način ćemo očuvati vezu sa njim. U Višegradu će se tako naći prvi Teslin transformator u RS i BiH, po uzoru na onaj koji se nalazi u muzeju „Nikole Tesle“ u Beogradu“, kazao je Lakić.

U okviru svetosavskih svečanosti, 27. januara, predviđen je i kulturno-umjetnički program u kojem će centralno mjesto zauzimati čuvari tradicionalne etno pjesme, braća Teofilović.

Lakić navodi da će u prvoj fazi preseljenja u nove prostorije preći oko 40 administrativnih radnika. Svoje kancelarije će imati i Nadzorni odbor ovog preduzeća. Zgrada raspolaže sa oko 3.140 metara kvadratnih korisnog prostora u okviru kojeg se nalaze kancelarije: Uprave preduzeća, pravne i ekonomske službe, finansija, dvije sale za sastanke, recepcija, magacini. Zgrada posjeduje i vlastiti parking prostor ispod objekta.

Ovaj moderno opremljen objekat je klimatizovan i priključen na sistem toplotnih pumpi što će u znatnoj mjeri uticati na uštetede i pokazati energetsku efikasnost. Ukupna vrijednost ovog kapitalnog objekta iznosi 8,5 miliona KM.

Na svečanost useljenja i svještanja nove poslovne zgrade „HE na Drini“ u Višegradu, pozvani su gosti iz Vlade RS, predstavnici Elektroprivreda RS, Srbije i Crne Gore, poslovni partneri, čelni ljudi svih opština Gornje-drinske regije. Poziv je upućen i najvišim zvaničnicima SPC sa ovog prostora.

Iz baraka u modernu zgradu

Poslovnu zgradu preduzeća „HE na Drini“ je projektovao arhitekta akademik Brane Mitrović, koji je uspio da kombinuje tanku lamperiju i hercegovački kamen sa modernim stremljenjima u arhitekturi, pokazujući i duh tradicije gradnje na ovom podneblju. Ovakav način gradnje jednog poslovnog objekta u kompleksu Andrićgrada, nije narušio izgled grada od kamena.

Zaposleni u administraciji jednog važnog hidroenergetskog objekta u RS su nakon 25 godina, konačno dobili uslovne i moderno opremljene prostorije za rad. Do sada su bili smješteni u barakama još iz vremena gradnje HE.