„Znamenitosti moga grada“ u očima osnovaca

28.01.2014.

Znamenitosti moga grada u Foči

FOČA – U okviru Januarskih svečanosti, u Centru za kulturu i informisanje, otvorena je izložba pod nazivom „Znamenitosti moga grada“.

Izložba, koju su organizovali opština Foča, Turistička organizacije i osnovne škole „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“, predstavlja zbir 48 učeničkih radova, urađenih različitim tehnikama, kao što su akvarel, tempera, grafika, te vodenim bojama, na kojima su tri motiva – hram Svetog Save, Sat kula i pješčane piramide.

Cilj izložbe je promocija turističkih potencijala kod školske populacije, kao i razvijanje svijesti o tome da je Foča turistička destinacija.

Aktivnosti na pripremi ove izložbe počele su u oktobru kada su članovi likovnih sekcija iz obje osnovne škole izašli na lokalitet pješčanih piramida, istakla je Ljeposava Đajić, direktor Turističke organizacije opštine Foča i dodala.

– „Djeca su slikali piramide a zatim su prešli u grad gdje su slikali još dva antropogena motiva, hram Svetog Save i Sat kulu. Obzirom da su nam nastavnici likovne kulture iz obje škole obećali pokloniti ove likovne radove, vrlo moguće je da ćemo osnovati i fundus Turističke organizacije i da nastavimo sa sličnim aktivnostima, kada bi otišli u Nacionalni park „Sutjeska“ i slikali mnogobrojne motive koji su značajni sa aspekta turizma“ – zaključila je Đajićeva.

U dvije kategorije, prirodni i antropogeni motivi nagrađeno je sedam radova. Prvim mjestom u kategoriji prirodni motivi nagrađena su dva rada, na kojima su pješčane piramide, a autori su učenici Andrej Škipina i Marko Grubačić, dok je prvu nagradu u kategoriji antropogenih motiva osvojila Teodora Vidaković.

Među nagrađenim radovima u kategoriji prirodni motivi su i rad Miloice Davidovića, koji je zauzeo drugo mjesto, te rad Anite Marić koji je bio na trećem mjestu.

U kategoriji antropogeni motivi, za drugo mjesto nagrađen je rad Aleksandra Marića a za treće mjesto rad Dušice Mićević.