Andrićgrad posvećen istini o Velikom ratu

09.02.2014.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica poručio je da se do istine o početku Velikog rata može i mora stići, te da je tome posvećen Andrićgrad, sa svojim institucijama.

“Srbija nije i ne može biti kriva što se našla na putu imperije u njenom pohodu na istok”, istakao je Kusturica i napomenuo da će Andrićgrad na Vidovdan biti spreman za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te da će do tada biti završen i dokumentarni film o Sarajevskom atentatu i još puno toga.

Govoreći o proteklom festivalu “Kustendorf” na Mokroj Gori, Kusturica je za “Večernje novosti” rekao da je u saradnji sa državom Srbijom mladima omogućeno da se razviju u društvu filmskih velikana i shvate da svojim intelektualnim i emocionalnim “instrumentima” svijet, pa i Srbija, zaista na njima ostaju.

“Imali smo do sada sedam festivala za sedam godina. Za to vrijeme promijenilo se šest ministara kulture. Uprkos diskontinuitetu svake vrste, poput navedenog, mi smo opstali i radimo isto što i na početku. Nema nam spasa bez nas samih”, istakao je Kusturica.

Komentarišući svjetsko priznanje za životno djelo, koje mu je nedavno uručila Belgijska filmska akademija, Kusturica je rekao da je uvjeren da kada u Belgiji donose odluku o tome koga da nagrade – uzimaju u obzir i kulturu zemlje iz koje laureat dolazi.

“Mislim da je svaka veza i asocijacija uspostavljena tokom jednog ovakvog procesa višestruko korisna za sve nas”, dodao je Kusturica.