Obilježeno 210 godina od Prvog srpskog ustanka

14.02.2014.

210 god Prvog srpskog ustanka

VIŠEGRAD – Centralna manifestacija obilježavanja 210. godišnjice od Prvog srpskog ustanka, održana je danas u kompleksu manastira u Dobrunu kod Višegrada u organizaciji Odbora za njegovanje i tradiciju oslobodilačkih ratova Republike Srpske.

Svečanosti su počele svetom litrugijom, koju je predvodio iguman manastira Kalistrat Babušić. Nakon liturgije u hramu je održan pomen parastost voždu Karađorđu i svim srpskim ustanicima.

„Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukčević, zahvaljujući se na pozivu organizacionom Odboru ove manifestacije je rekao: Hvala našim zajedničkim precima koji su prolili svoju krv za nas i oslobodili nas od vjekovnog ropstva“.

210 god Prvog srpskog ustanka

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić je podsjetio na stvaranje moderne srpske države nakon borbe koju je predvodio „Otac Srbije“ i težnji srpskog naroda za slobodom u dugoj srpskoj istoriji.

Vijence pred Karađorđev spomenik su položile brojne delegacije iz RS i Srbije: delegacija predsjednika RS-e, delegacija Vade RS-e, zatim NSRS, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukčević, delegacija Boračke organizacije RS – RVI-logoraša – zarobljenih i nestalih lica RS, delegacija Trećeg pješadijskog puka RS, SUBNOR-a i delegacija opštine Višegrad.

U narodnom domu manastira dodrunskog za sve goste upriličen je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Svetlana Stević – čuvar izvorne srpske etno melodije, glumci Aleksandra Mitrić-Štifanić i Ilija Mimić i Vitomir Arsenić – koji je uz gusle otpjevao „Početak bune protiv dahija“.