Od najgore do jedne od najboljih vatrogasnih jedinica

10.02.2014.

Vatrogasci u Rogatici - pohvala

ROGATICA – Nakon nekoliko godina agonije: neisplaćenih plata, dugovanja i sudovanja, štrajkova i buntovanja, stečaja i mudrovanja, medijske eksploataciji – bruke i halabuke, došla su neka sasvim nova, “dosadna” vremena za rogatičke vatrogasce. Pa je red i u medijima da ponovo dobiju malo mjesta. Ovoga puta u sasvim drugom svjetlu. Ako je kod čitalaca preostalo imalo senzibiliteta za pozitivne stvari.

Stara dugovanja za plate su izmirena, koliko god je to bilo moguće u datim okolnostima. Vatrogasci su, u skladu sa novim zakonom, pripojeni Administrativnoj službi opštine Rogatica. Plate im sada redovno teku, mjesec za mjesec; koeficijenti stručne spreme množe se sa utvrđenom cijenom rada, kako to “bog zapovijeda”. I zakon nalaže. Obučeni su u nove uniforme, tako da su jednoobrazni i liče na šta treba da liče. Vatrogasci uzvraćaju tako što sa zadovoljstvom rade svoj posao i u skoro rekordnim vremenima stižu na požarišta. Zahvaljujući njihovim redovnim i pravovremenim intervencijama često se izbjegne ozbiljna materijalna šteta.

Sve ovo nije prošlo nezapaženo, ni od strane građana ni od strane kolega. Teritorijalna vatrogasna jedinica Rogatica sada slovi za jednu od najspremnijih u regiji. Na kongresu Vatrogasnog saveza Republike Srpske održanom u Tesliću 05. decembra TVJ Rogatica dobila je pohvalu kao jedna od pet najboljih jedinica u Republici u 2013. godini. Kod ocjenjivanja u obzir je uziman ukupan napredak na polju vatrogastva kao i funkcionisanje i rad jedinica. Tako su se rogatički vatrogasci našli u društvu odranije poznatih i uspješnih vatrogasaca iz znatno većih lokalnih zajednica od naše: Gradiške ,Prijedora, Bijeljine i Trebinje.

Da ovo nije bila samo protokolarna pohvala i nagrada govori i podatak da je od Vatrogasnog saveza Republike Srpske, a na inicijativu i molbu starješine TVJ Rogatica, Savez odobrio sredstva u iznosu od 36.000 KM za kupovinu pick-up vozila “nissan navara”. Vozilo će vatrogasna jedinica iz našeg grada osposobiti za brze intervencije. Na terenca će uskoro biti ugrađena vatrogasna nadogradnja koju jedinica većim dijelom već i posjeduje. Tako da će uskoro brza i prohodna »navara« prva kretati na gašenje požara, odmah poslije dojave. Dok dođe teški kamion-cisterna ona će, sa količinom tečnosti za gašenje koju može da poveze i ljudstvom, već dejstvovati: lokalizovati požar ili spriječiti dalje širenje. Početne požare možda i u potpunosti i ugasiti. A može prići tamo gdje cisterne ne mogu. Malo je terena na koje “navara” ne može da “izgrebe”

Proteklih dana delegacija Teritorijalne vatrogasne jedinice na čelu sa starješinom Željkom Petkovićem i vatrogascima Novom Šalićem i Željkom Dragičevićem boravila je u Sloveniji, u posjeti gradu Radlje na Dravi. Tu je uspostavila odličnu saradnju sa lokalnom vatrogasnom jedinicom i načelnikom ovdašnje opštine. Slovenci su goste dočekali nevjerovatno srdačno, a na rastanku putničko vozilo u kome su došli natovarili i pretovarili poklonjenom vatrogasnom opremom. Obećali su da će biti gosti naše vatrogasne jedinice za prvomajske praznike Tada će da dovezu kombi sa kompletnom opremom za spasavanje unesrećenih u saobraćajnim udesima, vrijednosti oko 50.000 maraka. U planu je bratimljenje dvije jedinice, ali i razvijanje još boljih odnosa dviju opština iz kojih dolaze.

“Nije sve to moja zasluga, ja se samo trudim da svoj posao radim najbolje što umijem i mogu” skroman je starješina TVJ Rogatica Željko Petković, po zanimanju mašinski inženjer. “Treba se prvo zahvaliti novoj opštinskoj administraciji i načelniku Tomislavu Puhalcu, koji su učinili sve da se riješe nagomilani problemi, a ona i stvore normalni uslovi za rad. Za priznanja koja nam stižu zaslužan je i svaki naš vatrogasac koji je u svako doba dana i noći spreman da reaguje, pa čak i da rizikuje da bi naša lokalna zajednica bila što bezbjednija. Samo da ih sada vidite na djelu, to je jedna potpuno nova jedinica. U svakog od njih se mogu pouzdati pojedinačno, a posebno u cio tim, ekipu koja radi kao jedan” hvali Petković svoje vatrogasce.