Pogledi kroz vrijeme: Slobodan Bobo Kovač

11.02.2014.

Slobodan Bobo Kovač

FOČA – Mnogobrojni štampani i elektronski mediji, kao što su Dnevni avaz, Blic, Večernje novosti, Glas Srpske, RTRS, Alfa TV, govorili su o Slobodanu Bobu Kovaču, studentu Novinarstva na Filozofskom fakultetu Pale, koji se amaterski bavi fotografijom.

Slobodan Kovač odrastao je u selu Mazoče, nadomak Foče, što mu je u djetinjstvu, po njegovom mišljenju, predstavljalo nedostatak. Nije bio u gradu da se sa svojim drugarima bavi sportom, da upoznaje prednosti ali i nedostatke života u urbanoj sredini. Međutim, život na selu je odredio, na neki način njegov životni put. Zanimale su ga prirodne ljepote Mazalačkih planina i planine Pliješ, životinje i seoski radovi. Nije dopustio da savremeni načini života bace u zaborav njegova interesovanja. Počeo je da ih fotografiše, arhivira i predstavlja mnogima putem društvenih mreža. Njegovo ozbiljnije bavljenje fotografijom počelo je još u srednjoj školi ali kada se za njega čulo izvan naše zemlje tada je iz daleke Amerike, njemu na poklon, stigao fotoaparat. Slobodan svoje fotografije objavljuje na fejsbuk stranici BoBo photography. Rekao nam jeda fotografije sela i starih lica najviše oduševljavaju posjetioce te stranice.

Veliki broj sela na području opštine Foča skoro su pa zamrla ali u očima Slobodana Kovača selo i rad na selu su motivi koji mu predstavaljaju najveću inspiraciju.

Fejsbuk stranica BoBo photography je zbirka Slobodanovih fotografija. Međutim, ima i fotografija koje on još nije objavio i čuva ih za svoju izložbu. Građani Foče mogu očekivati Slobodanovu izložbu fotografija, ali kako on kaže za to su potrebna sredstva koje on trenutno nema, jer svoj hobi još nije komercijalizovao. Autorska prava na internetu potpuno su nezaštićena i fotografije danas rijetko ko kupuje. Inače, Slobodan dodaje da se treba više pažnje obratiti na mlade talente iz svakog grada te im pomoći jer oni kroz razne vidove umjetnosti promovišu svoju sredinu i njene prirodne ljepote.