Otvoren „lov“ na udavače

22.02.2014.

Goran Ujić iz Rogatice

Najava pomoći Japana seoskim domaćinstvima rogatičkog kraja uzbunila mladoženje

ROGATICA – Japanska ambasada u BiH uveliko priprema aktivnosti za pomoć razvoja sela u Rogatici, Bratuncu i Srebrenici. Ovim povodom, u petak je drugi put u Rogatici boravio Mioši Hiroki, zadužen za međunarodnu saradnju. Uskoro će, od kuće do kuće, posetiti ovdašnje seljake, kako bi stekao uvid u njihove mogućnosti za veću produktivnost. To je bio dovoljan razlog za mobilno stanje dosadašnjih neženja.

Najava dolaska Japanaca, u Rogatici je otvorila i „lov“ na udavače. Jer, seoski momak u kući sa ostarelim roditeljima, bez obzira na veličinu imanja, objekata i mehanizacije, nema budućnosti, pa će biti i zaobiđen u donaciji, jer održivo domaćinstvo je ono koje ima naslednika u bar dva kolena.

– Imam deset krava i 100 ovaca, a živim sa majkom i ocem u zaseoku Podgaj sela Gučeva. Imam svega u izobilju. Prošle godine sam predao 30.000 litara mleka. Ali, neoženjen sam. Ne bih da me Japanac zbog toga „precrta“, a devojke se pokondirile pa neće na selo. Ovakvih kao što sam ja, puna su sela oko Rogatice – kaže za „Novosti“ Goran Ujić (48).

Kao da zna za ovdašnje muke seoskih neženja, Agencije za razvoj sela na Sokocu, u Rogatici će 27. februara održati predavanje o higijeni muže i postupku sa mlekom, i upoznati ih sa Pravilnikom o postupku razvrstavanja domaćinstava na komercijalna i nekomercijalna.

– Japanski aktivista će u društvu naših agronoma obići stanovnike u Gučevu, Žepi i Borikama, gde će odabrati domaćinstva koja će uz donaciju Japana, postati samoodrživa na duže vreme. Koliko će takvih seljaka biti u Rogatici i koliko će iznostiti visina donacije, još se ne zna, jer se završini račun kod Japanaca, okončava krajem marta – kaže za „Novosti“ Tomislav Puhalac, načelnik Rogatice.

POBEGLE U GRAD

Na fakultet pobegoše i ove naše meštanke. Opština im daje stipendiju, od koje pokrivaju troškove stanovanja i prehrane u studentskim domovima, daleko od štale i seoskog posla. Guraju se, one iz moje generacije, godinama po Birou rada, verujući da će kao devojke pre stići do posla – žali se Ujić (na slici).