Tračak nade održao niz seminara

28.02.2014.

Tračak nade Foča

FOČA – U okviru projekta „Zagovaranje izrade Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom 2014–2019. god.“ pod pokroviteljstvom Centra za promociju civilnog društva i ambasade Kraljevine Švedske, tokom mjeseca januara i februara u prostorijama udruženja za djecu i omladinu ometenu u razvoju „Tračak nade“ Foča održan je niz seminara odnosno radionica na različite teme u okviru projekta.

Učesnicima radionica predstavljeno je šta to znači samozastupanje osoba sa invaliditetom, sa kakvim problemima se ove osobe susreću u svom svakodnevnom privatnom i društvenom životu. Tokom radionica učesnicima je prezentovan bogat video sadržaj o svakodnevnom načinu života osoba ometenih u razvoju.

Radionicama su prisustvovali predstavnici različitih Javnih ustanova kao i druga udruženja sa prostora Opštine Foča. Nakon slikovite i veoma poučne prezentacije moderatora projekta, učesnici su imali mogućnost diskutovanja na gore pomenute teme kao i na razmjenu različitih iskustava sa kojima su se učesnici susretali u svom privatnom životu a tiču se osoba sa određenim nedostacima. Takođe, na radionicama je iznešen problem o sve manjoj brizi lokalne zajednice prema osobama iz ove, možemo slobodno reći, socijalno – ekonomski sve ugroženije populacije u koju spadaju osobe sa određenim nedostacima.

U petak, 27. februara 2014. godine održana je radionica na temu „Starateljstvo nad osobama sa invaliditetom“. Radionici su prisustvovali predstavnici Školskih ustanova, Dom zdravlja Foča, predstavnici Udruženja slijepih i slabovidih lica kao i predstavnik Saveza invalida rada Foča.

Udruženje „Tračak nade“ Foča takođe je i nastavna baza Medicinskog fakulteta. U Udruženju se sa korisnicima svakodnevno održavaju kreativne, okupacione i radionice informativnog karaktera. Cilj Udruženja je da što u skorije vrijeme stekne status „Dnevnog centra“ da bi korisnici Udruženja kao i sve osobe sa određenim nedostacima sa prostora opštine Foča imali prostor za što bolji rad, boravak, napredak i usavršavanje u svom ni malo lakom životnom putu.