Dobrom selekcijom do uspjeha u stočarstvu

14.03.2014.

Predavanje za stočare u Rogatici

ROGATICA – Juče je, u kino Sali Centra za kulturu i sport, u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Rogatica, održano stručno predavanje na temu: „Linearna ocjena eksterijera u govedarstvu“. Predavanje je održao diplomirani inženjer poljoprivrede Dragan Gavranović.

Svrha i cilj ovih predavanja i praktične vježbe jeste priprema grla od strane farmera za regionalnu izložbu stoke koja se svake godine održava u Rogatici.

Prema riječima Gavranovića linearno ocjenjivanje vrši se, najčećše, prema „sistemu 79“ uvedenom prvo u Americi. Ovaj sistem koristi se danas za ocjenjivanje spoljnog izgleda goveda u cijelom svijetu. „Poenta svake izložbe jeste da se pokaže najbolje što imamo u toku te godine na određenoj regiji. U svijetu se dosta ulaže u izložbe, kod nas nema dovoljno novca za to, pa su nam i izložbe zato znatno skromnije. Treba nastojati da se, iz godine u godinu, popravlja kvalitet izloženih grla. Na izložbu se dovode samo odabrana, i to kvalitetna priplodna grla. To je pravi način da se kvalitet popravlja. Za izložbu se, i organizatori i izlagači, moraju početi pripremati mjesec, mjesec i po dana ranije“ rekao je Gavranović. On je poljoprivrednicima do u detalje govorio o 16 do 20 osobina koje se na izložbama ocjenjuju kod svakog grla, a onda analizirao i objašnjavao svaku od osobina pojedinačno. Takođe, govorio je i o načinima kako doći do kvalitetnih grla u stočarstvu: „Najvažnija investicija na svakoj farmi jeste sjemenski materijal, nemojte žaliti da uložite pare u ovaj segment proizvodnje, jer će vam se svaka uložena KM višestruko vratiti“ rekao je Gavranović.

Nakon teoretskog dijela održana je praktična vježba na farmi “Planinsko dobro Borike”. Tu su poljoprivredni proizvođači mogli da vide dobre i loše osobine kod pojedinačnih grla, te da se upoznaju koje osobine mora posjedovati dobro grlo, ali i kako mora biti pripremljeno za izložbu.