EBRD finansira put Foča-Hum

27.03.2014.

Nikola Špirić

FOČA – Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je razgovarao sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj koji su izrazili spremnost da finansiraju put Foča-Hum u vrijednosti od 50 miliona evra.

“To su značajna sredstva koja će u razvojnom smislu osjetiti ne samo Foča već i opštine koje se oslanjaju na nju”, rekao je Špirić, koji je i ministar finansija i trezora BiH.

On je na tribini SNSD-a u Foči ocijenio da su opštinske vlasti u posljednje dvije godine uradile niz dobrih stvari i realizovale projekte uz pomoć Vlade Republike Srpske po kojima je ova lokalna zajednica postala prepoznatljiva.

Špirić je istakao da su predstavnici Srpske na nivou BiH činili sve da održe dejtonski kurs, napominjući da u to vrijeme nije prenesena nijedna nadležnost sa Republike Srpske na BiH.

“Taj kurs neće se mijenjati, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, predsjedniku Srpske i njenim građanima”, poručio je Špirić.

Špirić je rekao da su protesti u Federaciji BiH bili pokušaj ustavne prekompozicije BiH, ali da se Republika Srpska uspjela oduprijeti tome tako što je stala u vrh demokratski zrelih naroda.

On je upozorio da postoje mnogi kojima se ne sviđa politička stabilnost Republike Srpske i koji žele “daljinski” da upravljaju njome.

“Vrijeme je da socijalno bude jače od nacionalnog”, zaključio je Špirić.

On je upozorio da BiH nema napretka, jer bošnjačke elite čekaju rješenje iz inostranstva.

Špirić kaže da postoje i one snage “koje žele da ubiju svaku nadu i želju za životom”, što je najopasnije.

On je podsjetio na uspjehe koje su u proteklom periodu postigle vlasti Republike Srpske.

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac kaže da je SNSD svjestan šta rade koalicija “1. mart” i opozicija u Srpskoj, koji, kako je rekao, “imaju iste donatore”.

“Ovih dana opozicija pita – šta rade Milorad Dodik i Željka Cvijanović po Republici Srpskoj? Pa pričaju sa svojim narodom, šta bi drugo! Dodikova politika je jasna, posebno nama koji čuvamo Republiku Srpsku u institucijama BiH”, rekao je Košarac, koji je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

On tvrdi da lidera NDP-a Dragana Čavića “podržava Pedi Ešdaun i da ima saveznike koji ga podržavaju u reformi policije”.

“Lider PDP-a Mladen Ivanić pita šta kažu stranci, a mi pitamo šta kaže Vlada Republike Srpske. Moramo da očuvamo Republiku Srpsku, a opozicija je razara”, naglasio je Košarac.

On je konstatovao da su prethodnom periodu sačuvane sve nadležnosti Republike Srpske.