Sjećanje na Ivu Andrića i promocija knjige “Kapetanova sablja”

13.03.2014.

Promocija knjige Kapetanova sablja

VIŠEGRAD – U Domu kulture u Višegradu večeras je povodom 39 godina od smrti pisca Ive Andrića održano književno veče na kojem je profesor Danka Mitrović govorila o Andriću kao zavičajnom piscu.

“Sve ono što je predstavljalo intimni doživljaj njegovog odrastanja u Višegradu, sjećanja na djetinjstvo, višegradsku kasabu i njene živopisne ličnosti, sve legende i predanja kojima se kao dijete zanesen predavao, Andrić je pretočio u umjetnički tekst i tako svoju vlastitu priču o njegovom i našem zavičaju, učinio univerzalnom”, rekla je Mitrovićeva.

Govoreći o zbirki pripovjedaka “Kapetanova sablja” književnika iz Foče Radisava Mašića, pjesnik Vladimir Pantović je pojasnio da se u njoj kroz 20 kratkih priča prepliću dramatični i tragični događaji i ističu ljudske pojedinačne sudbine, kao i kolektivni usud.

“U zbirci je kroz okvir od nekoliko vijekova na prostoru od Španije do Makedonije, kroz priče ispričana povjesnica jednog vremena ili lika čija sudbina mora da probudi emocije kod čitalaca”, dodao je Pantović.

Autor “Kapetanove sablje” Radisav Mašić istakao je da je kratka forma poseban književni izazov i najteži oblik književnog iskazivanja, jer se na malom prostoru i sa malo riječi mora ispričati cijela priča.

“To pričano mora biti sažeto, kratko, jasno i zbog toga kratka priča ima u sebi nečega što pripovjetke nemaju, a to je jezgrovitost i skromnost u riječima, ali i širina u mislima što je njena osnovna karakteristika”, naglasio je Mašić.

Predsjednik Društva ljubitelja knjige “Most” iz Viešgrada Slavko Heleta ukazao je čitaocima da pažnju treba da poklone priči “Kapetanova sablja” koja opisuje srpske podjele tokom Drugog svjetskog rata kroz događaj kad iz zasjede pripadnici UDBE likvidiraju viđenije Srbe samo zato što su poštovali časnu dužnost oficira kraljeve vojske.

Mašić je dosad objavio i knjige dokumentarne i putopisne proze “Miholjdan u staroj Hercegovini” i “Znamenja stare Hercegovine”.

Književno veče su organizovali SPKD “Prosvjeta”, biblioteka, Srpsko sokolsko društvo “Soko” i Književni klub “Most”.