SO-e Rogatica – prolazna ocjena načelniku

31.03.2014.

SO Rogatica

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica na sjednici koja je danas, zadnjeg dana marta, održana u skupštinskoj sali sa novim inventarom i tehničkom opremom, pored ostalog, razmatrala je i nakon pozitivne ocjene većinom glasova usvojila izvještaj o radu načelnika opštine Tomislava Puhalca za 2013. godinu.

Načelnik je, rečeno je na sjednici, posebnu pažnju posvetio realizaciji Plana kapitalnih investicija. Radilo se na 13 projekata u koje je utrošeno 1,4 miliona maraka, u čemu je 972.000 maraka izdvojeno iz budžeta opštine. Vlada RS projekte u Rogatici podržala je sa 107.000, donatori sa 370.000, a Vatrogasni savez RS sa 35.000 maraka.

Najviše sredstava utrošeno je u rekonstrukciju i investiciono održavanje puteva – blizu 700.000 maraka. U nabavke i usluge dato je 380.000 i za sanaciju i rekonstrukciju vodovodnog i kanalizacionog sistema 106.000 maraka i tako redom.

Odobornci su donijeli i odluku o usvajanju Urbanističkog plana Rogatice kao gradskog naselja, koga je uradio „Urbis centar“ iz Banja Luke i kojim se ova oblast reguliše za narednih 20 godina, odnosno do 2034. Odbornici su usvojili i Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta na području opštine za tekuću godinu i odluku o prosječnoj cijeni konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostora za 2014.godinu.

SO Rogatica

Usvojena je i odluka o visini plata funkcionera opštine i izmjenama i dopunama odluke o naknadama odbornicima i članovima kolegija i stalnih radnih tjela skupštine.

Plata načelnika opštine biće manja za 20 posto funkcionerskog dodatka, umjesto dosadašnjih 40 posto. Predsjednik opštine imaće manju platu za 10 posto funkcionerskog dodatka i ubuduće neće imati odborničku naknadu.

Odobrnicima naknada ostaje 500 maraka, ali im je naknada za učešće u radnim tijelima sa dosadašnjih 50, smanjena na 30 maraka.

Prihvaćena je i informacija o sprovođenju zakona i drugih propisa u oblasti zaštite boraca, invalida rata, porodica poginulih boraca i civilnih žrtava rata za 2013. godinu.

Posebna pažnja posvećena je razmatranju i usvojanju izvještaja i godišnjih obračuna za 2013. javnih preduzeča i ustanova čiji je osnivač opština.

Uz skretanje pažnje na aktuelne probleme prihvaćeni su izvještaji JP „Komrad“ i „Vodovod i kanalizacija“, te Doma zdravlja, Dječijeg obdaništa, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Narodne biblioteke, Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ i Teritorijalne vatrogasne jedinice.