Stop primitivizmu u Višegradu!

16.03.2014.

Kusturica i Dodik u Višegradu

VIŠEGRAD – Pred oko 1.500 posjetilaca u Sportskoj dvorani u Višegradu danas je održan miting “Za bolji Višegrad” u organizaciji Udruženja mladih Višegrađana “Za bolji grad”.

Predsjednik ove omladinske organizacije Nikola Šimšić je u ime mladih prosperitetnih i obrazovanih sugrađana zahvalio Emiru Kusturici što je došao u Višegrad i učinio im život ljepšim i srećnijim.

Nikola Šimšić na mitingu

“U Višegradu se počeo širiti bauk primitivizma koji guši talentovanu omladinu u ovom gradu. Zbog toga smo danas ovdje da poručimo – Stop primitivizmu! i da se zahvalimo režiseru, umjetniku svjetskog glasa koji nam je donio ideju i izgradio Andrićgrad i izvukao nas iz kasabe i kasabskih kafana”, poručio je Šimšić i zahavalio se Emiru Kusturici i Vladi RS-e koji su zajedničkim djelovanjem kroz projekat izgradnje Andrićgrada donijeli duh civilizacije u Višegrad.

Emir Kusturica na mitingu

Režiser Emir Kusturica je praćen brojnim ovacijama publike, kazao da vjeruje da Višegrad zaslužuje bolji život i ljepši grad. Kompleks Andrićgrada je okarakterisao kao značajno mjesto za kulturni napredak i turistička susretanja na putu od Beograda do Trebinja i Herceg Novog a Višegrad označio kao jednu od najprestižnijih destinacija na tom putu.

“U završnici izgradnje Andrićgrada će osim Vlade RS i Srbije učestvovati i Vlada Ruske Federacije”, kazao je Kusturica i ciframa obrazložio sva dosadašnja ulaganja u Andrićgrad. On je naveo da je ukupno za ovaj projekat izdvojeno 33 miliona maraka.

Za bolji Višegrad

Podršku mladim Višegrađanima uputio je i predsjednik RS Milorad Dodik i najavio održavanje centralne manifestacije obilježavanja početka Prvog svjetskog rata u Andrićgrdau u Višegradu. Podršku današnjem skupu u sportskoj dvorani pružio je i poznati glumac Zoran Cvijanović.

Mladi članovi orkestra harmonike “Aleksa Šantić” iz Ugljevika, sviranjem izvornih nacionalnih melodija uveličali su ovaj skup. Inače, mladi harmonikaši su bili učesnici otvaranja ZOI u Sočiju ove godine.