Uzgred zabilježeno – Gadafijevo sedlo

28.03.2014.

Gadafijevo sedlo u hotelu Borike

ROGATICA – Malo je Rogatičana, pogotovo starijeg doba, koji ne zanaju da je bivši, pokojni, predsjednik SIV, bivše SFRJ i zet rogatički Džemal Bijedić volio Rogaticu i posebno Borike.

Imao je on ovdje i velikog prijatelja, poznatog domaćina, Jovana Balčaka iz sela Blažujevići. Uz svaki dolazak u ove krajeve, a bilo ih je puno, obavezno bi, makar na kratko, posjetio Borike i Jovana. „Tukla“ bi se rakije kruška, borički kajmak i krompir, a ne rijetko „palo“ bi i po koje jagnje Jovanovo.

Ovaj rogatički zet bio je idejni začetnik, i ktitor, izgradnje hotela na Borikama. Uz njegovo otvaranje poklonio je i sedlo, koga je kao uzdarje kao predsjednik SIV-a uz jednu službenu posjetu Libiji dobio od sada bivšeg i pokojnog predsjednika Muamera el Gadafija za poklonjenog konja arapske pasmine „SAABIH“ koji je rođen i odrastao u ergeli Borike.

Sedlo je unikat. Urađeno je od kože i čohe vezene srmom, a namijenjeno za kamile.

I sada, poslije toliko godina, sedlo je u dobrom je stanju. Čuva se kao relikt iz generacije u generaciju radnika holeta „Borike“. Kao i uvijek oku posjetilaca hotela dostupno je u centralnom dijelu restorana.