Nek’ se stare pjesme zapjevaju

07.04.2014.

Koncert KUD Foča

FOČA – Kako sačuvati stare srpske običaje i tradiciju, pokazale su nam muške i ženske izvorne pjevačke grupe, koje su nastupile na koncertu „Nek’ se stare pjesme zapjevaju“, u organizaciji KUD-a Foča.

Pored 12 muških pjevačkih grupa, publici se predstavilo i osam ženskih grupa. Lopatić Mila koja je, sa svoje tri sestre, član pjevačke grupe „Starina Novak“ iz Mokrog, kaže da rado nastupaju u Foči.

– „Rado nastupamo u Foči, a sa grupama iz Foče družimo se i pored nastupa. Pjevamo iste pjesme sa istim melosom i to nas povezuje“ – rekla je Lopatićeva.

Drago Ostojić iz izvorne grupe „Jabuka“ iz Prijepolja kaže da se oduvijek u njihovom kraju pjevalo, ali da današnja omladina zaboravlja staru srpsku tradiciju i da ih je, bar u Prijepolju, teško uključiti u rad izvornih pjevačkih grupa.

Na veliko oduševljenje publike, sinoć je nastupila pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva „Piva“ iz Plužina. Milenko Mićanović, direktor Centra za kulturu i informisanje Plužine, ističe da oni njeguju durmitorski način pjevanja i običaje tog kraja.

– „KUD Piva već godinama gaji izvorni folklor svoga kraja i na naše veliko zadovoljstvo u Plužinama je veliko interesovanje za pjevačke grupe i folklor među mladim ljudima. Uključivanjem mladih nećemo dopustiti da se zaborave izvorne vrijednosti naših krajeva“ – rekao je Mićunović.

U Kulturno-umjetničkom društvu Foča zadovoljni su koncertom, a smatraju da je i publika zadovoljna. Veliku pažnju publike privukla je pjevačka grupa iz Foče, koju čini šest mladih srednjoškolaca i kojima će KUD Foča pružiti svaku podršku, istakao je Ranko Savić, član uprave Društva.

– „Drago nam je da postoje mladi momci koji su zainteresovani za pjevanje u izvornoj grupi. Iako oni djeluju u okviru Srednjoškolskog centra, KUD Foča će im pružiti sve potrebne uslove i svu pomoć kako bi oni nastavili sa radom. Na taj način, ali i kroz školu dvojnica i gusala, kao i kroz folklor i narodni orkestar KUD Foča gaji i njeguje staru srpku tradiciju“ – rekao je Savić

Koncert izvornog pjevanja „Nek’ se stare pjesme zapjevaju“ održan je u kino sali Centra za kulturu i informisanje.