Povodom 23. aprila – Svjetskog dana knjige

23.04.2014.

Biblioteka u Rudom

RUDO – U namjeri da poveća broj čitalaca, Narodna biblioteka „Prosvjeta“ Rudo, ovih dana je pokrenula čitav niz novih aktivnosti. Planirano je otvaranje internet kluba, čitaonice dnevne štampe, virtuelne čitaonice, otvaranje zavičajne biblioteke kao i nabavka najnovijih svjetskih književnih naslova (Paula Kuelja „Rukopis otkriven u Akri“, Haleda Hasenija „A planine odjeknuše“ i dr.)

Biblioteka planira nabavku velikog broja naslova, lektire potrebne za škole, a ovih dana bibliotečka ponuda obogaćena je sa oko 200 književnih hitova kao i 50 bestselera izdavačkih kuća „Laguna“ i „Vulkan“.

Posebnu zahvalnost biblioteka upućuje građanima Rudog, koji su darivali knjige biblioteci, te donatorima iz drugih gradova. Naročito ističu primjer gospodina Sava Kojadinovića, koji je biblioteci poklonio sedam dragocjenih knjiga, uglavnom istorijskog sadržaja, među kojima je i „Istorija srednjovjekovne Bosne“ akademika Sime Ćirkovića.

Među poklonima je i 40 knjiga za djecu, vladine Kancelarije za dijasporu iz Beograda, kao i lični poklon biblioteci, sabranih dijela književnika Vuka Draškovića.

U 2014. godini biblioteka Rudo je besplatnim upisom nagradila najbolje učenike osnovnih i srednje škole a omogućila je darodavcima knjiga da mogu postati članovi, ukoliko je vrijednost poklona najmanje u iznosu vrijednosti članarine za tu kategoriju.

Biblioteka poziva članove biblioteke, koji nisu vratili pozajmljene knjige da ih vrate i moli građane da slede primjer darodavaca.