Rafting na Drini i Tari i NP “Sutjeska” najjači aduti Foče

11.04.2014.

Rafting na Tari

FOČA – Rafting na Drini i Tari, kao i Nacionalni park /NP/ “Sutjeska” najjači su aduti turističke ponude Foče, rekla je danas Srni u Novom Sadu direktor Turističke organizacije u ovom mjestu Ljeposava Đajić.

“Rafting neukrotivim rijekama Drinom i Tarom, kao i izuzetne prirodne ljepote NP `Sutjeska` odavno su u zemljama regiona prepoznate kao nezaobilazna turistička destinacija”, rekla je Đajićeva na Međunarodnom sajmu turizma.

Ona je dodala da avanturisti koji uživaju u raftingu na Drini i Tari, osim iz BiH i Republike Srpske, dolaze i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali i sve više iz brojnih evropskih zemalja.

Đajićeva je naglasila da u Foči ima čak 15 rafting klubova koji, ne samo da promovišu, nego i pomažu domaćim i rafterima iz inostranstva da se izbore s ćudima nepredviljivih divljih rijeka.

“Ne samo da im članovi klubova pomažu da savladju zapjenušane virove i brzake Drine i Tare, nego im poslije naporne avanture nude i odmor. Rafting klubovi raspolažu, naime, i sa 1.000 ležaja u kom odmor mogu naći turisti avanturisti”, naglasila je Đajićeva.

Ona je navela da je tokom prošle godine na području TO Foče ostvareno 11.800 noćenja.

“Kad se zna da je u 2012. godini ostvareno 8.610 noćenja, porast je očigledan, a sudeći prema broju noćenja za prva tri mjeseca, i ova godina biće turistički berićetna. Istovremeno, ima dosta i turista u trenzitu koji se u Foči zadržavaju najmanje dva dana”, naglasila je Đajićeva.

Prema njenim riječima, uz pomoć fondova EU, i seoski turizam u Foči dobija na zamahu.

“U pitanju su živopisna sela Vrbnica, Popov most, Grandići i Vojnovići, koja imaju sve mogućnosti da uz pomoć evropskih fondova ostvare značajnu dobit od sve aktuelnijeg seoskog turizma”, naglasila je direktor Turističke organizacije Foča.

Đajićeva smatra da će renoviranjem fočanskog hotela “Zelengora”, kao i gradnjom tri nova bungalova u Katunima biti poboljšani smještajni kapaciteti na području Turističke organizacije Foče.

“Hotel `Zelengora` je u završnoj fazi renoviranja i očekujem da svaki dan u funkciju bude stavljeno njegovih 108 ležaja. Isto tako, tri nova bungalova u turističkom naselju u Katunima, koji će biti izgrađeni ove godine, imaće svaki po šest ležajeva. Turističku ponudu upotpunjavaju i ugostiteljski objekti u čuvenim fočanskim Brionima, koji su oduvijek bili pravi magnet za putnike nemjernike”, konstatovala je Đajićeva.

Osim Turističke organizacije Foče, na Sajmu turizma turističku ponudu za ovu godinu promoviše i Turistička organizacija grada Trebinja.

U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma u toku je Međunarodni sajam turizma, koji traje do ponedjeljka, 14. aprila.